Binnenlandsinterklaas
Onrust in Staphorst over protest tegen Zwarte Piet

In Staphorst heerst onrust over een demonstratie komende zaterdag tegen Zwarte Piet.

Redactie regio
Staphorst. beeld ANP, Vincent Jannink
Staphorst. beeld ANP, Vincent Jannink

Actiecomité Kick Out Zwarte Piet (KOPZ) heeft de gemeente Staphorst laten weten te komen demonstreren tijdens de sinterklaasintocht, bevestigt een gemeentewoordvoerder woensdag desgevraagd. „In de samenleving wordt verschillend over dit onderwerp gedacht. Demonstreren is een recht. Een zogeheten kennisgeving aan de gemeente volstaat, er is geen vergunning nodig om te kunnen demonstreren. Er kunnen wel voorwaarden aan de demonstratie worden gesteld, zoals inrichting van een demonstratievak. ”

Op de vraag of Staphorst veiligheidsmaatregelen neemt, laat de gemeente schriftelijk weten: „Om de intocht in goede banen te leiden is de gemeente in gesprek met het comité dat de intocht organiseert, maar ook met KOZP. Zo inventariseert de gemeente welke voorwaarden meegegeven kunnen worden aan de demonstratie, zodat de sinterklaasintocht een mooi kinderfeest blijft.”

Voorzitter Roel Buitenhuis van het sinterklaascomité zei vorige maand in de Stentor er niet voor te voelen het feest aan te passen. „Hier doen we geen concessies aan al die schreeuwers. Die discussie is meer iets dat uit de linkse hoek komt.” Buitenhuis wilde woensdagmorgen niet reageren.

De pieten lijken in Staphorst zwart te blijven, al zijn ze kennelijk ook (opnieuw) voorzien van andere kleuren. De gemeente meldt dat het comité aangeeft dat Sint „met Staphorster stipwerkpieten” komt.

Het gerucht gaat dat Kick Out Zwarte Piet zaterdag ook naar Urk komt. Een woordvoerder van de gemeente Urk stelt dat dat gerucht niet klopt.

In Emmen verstoorden actievoerders die zich verzetten tegen Zwarte Piet vorige week maandag een gemeenteraadsvergadering. De politie hield toen twaalf actievoerders aan. Afgelopen weekend werden in het Noord-Hollandse Westzaan anti-pietdemonstranten bekogeld met eieren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer