Consument

Zuinig recept: lichte pompoensoep

O nee, geen pompoensoep, kreunde een van mijn zoons. Daar word ik altijd misselijk van, vulde zijn zus aan. Te dik en weeïg – daar kwam het op neer. Ik kon het ondanks de noodkreten niet laten met pompoen aan de slag te gaan. Koken met producten uit het seizoen is nou eenmaal niet alleen lekker, maar ook een slimme keus in duurdere tijden. En alles in één pan, dat scheelt energie.

marielle@rd.nl
14 November 2022 22:07
Lichte pompoensoep. beeld RD
Lichte pompoensoep. beeld RD

Pompoen heeft wel wat smaakmakers nodig. Ui en wortel doen het altijd goed en zijn niet duur, weet lezeres Petra van Helden. Ze tipte het gebruik van goedkope ingrediënten, zoals wortel, prei en ui, en deelde ook een gerecht waar deze groenten in gaan. Plus een pond gehakt. Dat laatste is vast heerlijk, maar vond ik voor een zuinige serie en vooral na de kip van vorige week, te veel van het goede. Die ui en wortel komen wél goed van pas. Winter- of bospeen, dat maakt niet uit, aldus de tipgever, en dat is hier ook zo. Kies wat op het moment goedkoop is. Verander de overige ingrediënten gerust aan de hand van wat nog in de koelkast ligt. Geen bleekselderij? Prei kan ook. Geen tomaat? Misschien is er een restje tomatenpuree? Geen peterselie? Dan koriander of selderij (of niks).

Eigenlijk kan deze soep altijd. Maar, echt waar jongens: het is geen stevige gepureerdegroentesoep, maar juist een lekker lichte.

Ingrediënten

(voor een grote pan): 500 g pompoenstukjes, 2 flinke uien, 4 wortels (of 2 winterpenen), 2 tomaten, 2 stengels bleekselderij, olie om in te bakken, 2 à 2,5 blokjes kippenbouillon, 2,5 à 3 liter water, handjevol platte peterselieblaadjes.

Bereiding

  1. Maak de groenten schoon: pel de uien, schil de wortels of schrap ze schoon, was de tomaten en de bleekselderij. Snijd alle groenten in niet te grote stukjes (zo zijn ze immers sneller gaar).

  2. Doe een flinke scheut olie in een grote soeppan. Doe de uistukjes in de pan en laat een paar minuten fruiten. Voeg dan de wortels en de bleekselderij toe en laat zo’n 10 minuten op lage temperatuur bakken. Deze stap kun je eventueel overslaan, maar dit aanfruiten geeft de soep wel meer smaak.

  3. Voeg de tomatenblokjes toe en bak een minuut op hoger vuur mee.
    Doe daarna 2,5 liter water in de pan (eventueel kokend water uit de waterkoker, om gas te besparen), met de bouillonblokjes. Breng aan de kook en draai het vuur dan laag. Laat ongeveer een kwartier zachtjes borrelen.

  4. Controleer of de groenten gaar zijn. Zo ja, pureer de soep dan met een staafmixer. Als de soep nog iets dunner mag, kun je nog wat extra water toevoegen. Proef of de soep genoeg smaak heeft en doe er eventueel nog een stukje van een bouillonblokje of wat zout bij.

  5. Hak de peterselie fijn en roer door de soep. Liever geen blaadjes in de soep? Zet dan gerust de staafmixer er nog even op. Serveer met stokbrood.

18780350.JPG
Lichte pompoensoep. beeld RD

Tip

Ook lekker met een restje pasta of rijst van de vorige dag erin. Warm dat bijvoorbeeld op in een zeef of vergiet die je een paar minuten in de pan, boven de borrelende soep laat hangen. Direct in de soep meekoken kan ook, maar daardoor kookt de pasta of de rijst eerder tot moes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer