Boer Henk van Dijk uit Terschuur: Super dat de koning langskwam
Hoog bezoek dinsdagmiddag voor de familie Van Dijk in Terschuur: koning Willem-Alexander kwam langs om te praten over de impact op Gelderse boeren van de plannen van het kabinet om de uitstoot van stikstof aan te pakken.
Henk van Dijk (52) is kort na het vertrek van de koning –wiens bezoek tot diens aankomst geheim moest blijven– nog altijd onder de indruk. „Heel bijzonder dat de koning bij je aan de keukentafel zit en dat je koffie voor hem inschenkt. Ik vind het super.”
Het viel de melkvee- en kalverhouder op dat de koning zich „zeer goed” verdiept heeft in de problematiek van de boeren. „Hij heeft er echt veel kennis van en toonde zich heel betrokken. Hij zei dat de agrarische sector van groot belang is voor Nederland. Dat doet ons goed.”
De koning nam ruim de tijd. „Hij is hier zeker twee uur geweest”, zegt de veehouder. Aan de keukentafel sprak de koning met drie generaties: Henk van Dijk en zijn vrouw Aline, vader Bart en moeder Hennie –die het bedrijf in 1992 kochten van een boer zonder opvolger– en zoon Bart en diens vrouw Arianne.
Bart junior kreeg in de regio bekendheid door zijn deelname aan diverse boerenprotesten. „Maar daar vroeg de koning niet naar”, zegt zijn vader. „Bart is geen lid van een actiegroep en ook niet van LTO. Maar hij draagt wel het boerengeluid uit als hij daarvoor wordt gevraagd, bijvoorbeeld door de provincie Gelderland.”
Na een rondleiding over het bedrijf had de koning een ontmoeting met jonge boeren en vertegenwoordigers van verschillende landbouworganisaties. Het werkbezoek werd afgesloten met een rondetafelgesprek met organisaties die betrokken zijn bij het Gelders Veluwe Arrangement. Dit is de gebiedsgerichte aanpak voor water, stikstof en klimaat.
Volgens de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth (Landbouw), die bij het bezoek aanwezig was, is de impact van de stikstofproblematiek op het dagelijks leven in het buitengebied „enorm.” Tuinders en champignonkwekers deelden met de koning volgens hem hun zorgen over de torenhoge energieprijzen.