Kerken uiten „grote zorg” over voorstel voor euthanasie aan kind
De conceptregeling levensbeëindiging bij kinderen van 1 tot 12 jaar heeft „verstrekkende gevolgen.” Levensbeëindiging wordt daarmee „mogelijk gemaakt en gelegitimeerd voor wilsonbekwamen.”
Die zorg uit het Breed beraad protestantse kerken in een deze week verzonden brief aan de Tweede Kamer, die onder andere is ondertekend door voorzitter ds. F. Mulder, predikant van de gereformeerde gemeente in Rhenen.
De kerken zeggen zich er „ten volle” van bewust te zijn dat een ernstige levensbedreigende ziekte bij kinderen in de praktijk kan leiden tot „erg complexe en schrijnende situaties.” In reactie op de door minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) voorgestelde regeling geven ze echter aan „dat kinderen geen zelfstandige keus kunnen maken bij actieve levensbeëindiging. Hun beperkte of niet aanwezige wilsbekwaamheid maakt dat ze zich onvoldoende of niet kunnen verweren tegen een keus door anderen gemaakt over actieve levensbeëindiging.”
De briefschrijvers stellen dat de overheid de taak heeft „om het leven te beschermen, niet het minst voor wilsonbekwamen en andere kwetsbare mensen. Het voornemen om steeds verder de grenzen op te rekken, waardoor afbreuk wordt gedaan aan de beschermwaardigheid van het leven, baart ons grote zorgen.”
De beoogde regeling heeft „verstrekkende gevolgen”, aldus de kerken. „Levensbeëindiging wordt daarmee mogelijk gemaakt en gelegitimeerd voor wilsonbekwamen. Wij vrezen dat dit maatschappelijk tot discussie zal gaan leiden over andere groepen mensen die wilsonbekwaam zijn, zoals bijvoorbeeld ernstig dementerenden. Dat is zeer bedreigend voor mensen in kwetsbare omstandigheden.”
De regeling zet de deur „verder open” voor het beoordelen van de kwaliteit van leven door anderen dan betrokkene zelf, aldus de brief. „Wie zijn wij dat we de ‘kwaliteit’ van het leven van onze naaste ‘beoordelen’? Bovendien, wat een ongehoorde arrogantie dat wij oordelen over het leven met zijn intrinsieke betekenis en waarde. Dit oordeel komt ons niet toe, maar komt toe aan de God van hemel en aarde, de Schepper van alle leven. Autonomie en het beschikken door anderen over het leven van wilsonbekwamen ondergraven veiligheid en rechtsbescherming van het zwakke in onze samenleving, terwijl naastenliefde en barmhartigheid juist geboden zijn.”
De brief wijst erop dat er in de huidige medische wetenschap „goede mogelijkheden zijn voor palliatieve zorg en pijnbestrijding die nog verder ontwikkeld kunnen worden, ook voor kinderen. Verdere investering daarin is gewenst en noodzakelijk. Initiatieven in die zin ondersteunen wij van harte.”
De conceptregeling levensbeëindiging bij kinderen van 1 tot 12 jaar zou volgende week worden besproken in de commissie volksgezondheid van de Tweede Kamer. Deze bespreking is echter tot nader order uitgesteld, zo bleek vrijdag.
In het Breed beraad protestantse perken participeren de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Gereformeerde Gemeenten, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, de Hersteld Hervormde Kerk en de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland.