Met bevolkingskrimp als een van de voornaamste problemen in Italië heeft de pas geïnstalleerde regering-Meloni het nodige werk voor de boeg. De nieuwe premier ziet het traditionele gezin als het belangrijkste instrument tegen het dalende geboortecijfer.
Het was een historische dag voor Italië, zo zei afgelopen vrijdag de voormalige burgemeester van Rome, Virginia Raggi. "Voor het eerst krijgen we een vrouw aan het roer in Italië.”
Die vrouw is de 45-jarige Georgia Meloni. Een voormalige journaliste en partijleider van de conservatieve Fratelli d’Italia (Broeders van Italië). Vrijdag werd ze de 60e premier van het land. Na aankomst bij het presidentieel paleis in een witte Fiat 500 ontmoette ze president Mattarella. Ruim een uur later presenteerde ze haar kabinet, dat “klaar is om Italië een regering te geven die de huidige uitdagingen met competentie tegemoet treedt.” Zaterdagochtend werd het kabinet geïnstalleerd.
Het kabinet van Meloni, door veel media aangeduid als de “meest rechtse regering sinds de Tweede Wereldoorlog”, omvat de rechtse Lega van Matteo Salvini en het centrumrechtse Forza Italia van Silvio Berlusconi. Deze laatste kwam onlangs in aanvaring met Meloni. De 86-jarige oud-premier schreef op een briefje in de senaat wat hij van Meloni vond: koppig, eigenwijs, arrogant en beledigend. Meloni reageerde woedend: “Berlusconi vergat één ding op zijn lijstje: niet chanteerbaar.”
Hoewel de coalitie dus niet zo eensgezind lijkt als tijdens de presentatie, heeft Meloni ambitieuze plannen. Tijdens de campagne presenteerde de rooms-katholieke zich als een “christelijke moeder” die de nationale trots zal herstellen.
Wie heeft leiding over kwesties met betrekking tot gezin en gezondheid?
Italië heeft daarvoor twee departementen: het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Gezin, Geboorte en Gelijke Kansen. Meloni heeft de naam “Geboorte” hieraan toegevoegd. Een van de belangrijkste doelstellingen van de nieuwe regering-Meloni is het bestrijden van de bevolkingskrimp en het stimuleren van het nationale geboortecijfer, dat al tientallen jaren daalt.
Minister Eugenia Roccella moet dus werken aan meer baby’s in Italië. Eerder werkte ze bij Family Day, een katholieke pro-life-actiegroep die onder meer fel protesteerde tegen de invoering van het geregistreerd partnerschap voor personen van hetzelfde geslacht in 2016. Het homohuwelijk bestaat niet in Italië, en zal zeker niet worden ingevoerd door deze regering-Meloni.
Roccella’s collega op het ministerie van Volksgezondheid is de 56-jarige Orazio Schillaci, hoogleraar nucleaire geneeskunde. Volgens Corriere della Sera krijgt Schillaci waardering uit de academische gemeenschap. Hij was lid van het wetenschappelijk comité dat het ministerie steunde bij de belangrijkste beslissingen tijdens de coronapandemie. Corriere della Sera beschrijft de man als een “zuiver technische figuur”, aangezien hij nooit politieke standpunten heeft ingenomen. “Discreet, een harde werker, precies en in staat om resultaten te bereiken op een totaal gecentreerde manier: volledig weg van de hype.”
Wat zijn Meloni’s plannen inzake ethische kwesties?
Migratie
Italië is een van de belangrijkste toegangspunten tot Europa en sinds het begin van het jaar kwamen meer dan 70.000 migranten aan op de kusten van het land. In haar campagne beloofde Meloni immigratie hard aan te pakken en de Italiaanse grenzen te versterken. Onder de beloofde maatregelen zijn versnelde repatriëringen en strengere asielregels. Meloni heeft ook opgeroepen tot een zeeblokkade van Noord-Afrika om te voorkomen dat migranten de zee op gaan en tot hernieuwde beperkingen voor reddingsschepen van liefdadigheidsinstellingen.
Zowel migranten als hulporganisaties vrezen de nieuwe regering. De Afrikaanse migrant Mustapha Jarjou zegt tegen de BBC dat hij zich zorgen maakt dat Meloni’s regering “veel negatieve gevolgen zal hebben voor het leven van migranten zoals ik.”
Abortus
Tijdens haar campagne beloofde Meloni de huidige abortuswet ongemoeid te laten. Vrouwen kunnen nu binnen de eerste 90 dagen (13 weken) een zwangerschap afbreken. Hoewel strafbaarstelling onwaarschijnlijk lijkt, vrezen abortusactivisten dat Meloni het moeilijker zal maken om een abortus te krijgen. Er zijn bijvoorbeeld regio’s in Italië waar het moeilijk is om een abortus te krijgen omdat alle gynaecologen gewetensbezwaarden zijn. Zoals CNE eerder berichtte, bemoeilijkt dit de toegang tot abortus.
Minister Eugenia Roccella is ook geen fan van abortus. Eerder beschreef zij de praktijk als de “donkere kant van het moederschap”. Vroeger was Roccella een feministe, schrijft het Italiaanse dagblad La Repubblica. Maar nu stelt ze het moederschap centraal in de vrouwelijke identiteit.
Einde van het leven
Het partijprogramma van Meloni vermeldt niets over onderwerpen in verband met het levenseinde, meldt het christelijke Italiaanse dagblad Avvenire. Maar toen het Italiaanse parlement in februari een wet besprak over hulp bij zelfdoding, was Meloni fel gekant tegen het openen van de mogelijkheid. “Voor de Broeders van Italië moet de heiligheid van het leven worden verdedigd als een absolute waarde op elk moment, vanaf de conceptie tot het natuurlijke einde”, zei afgevaardigde Lucia Albano.
In Italië zijn euthanasie en hulp bij zelfdoding officieel verboden. Echter, het Constitutionele Hof besliste in 2019 dat hulp bij zelfdoding toelaatbaar is wanneer patiënten zelf in staat zijn hierover te beslissen en wanneer er sprake is van ondraaglijke pijn. Hierdoor werd het in de praktijk gelegaliseerd. Zoals CNE eerder berichtte, zorgt deze onduidelijkheid voor veel maatschappelijke discussie.
Draagmoederschap
Draagmoederschap is in Italië verboden. En gezien Roccella’s felle kritiek daarop zal dat nog wel even zo blijven. Meloni heeft intussen voorgesteld het verbod uit te breiden door homoparen die in het buitenland draagmoeders zoeken, strafbaar te stellen. Zoals CNE eerder berichtte, ondermijnen de internationale markten voor draagmoederschap de binnenlandse regelgeving.
Lhbt
Lhbt-activisten vrezen dat hun rechten onder Meloni niet worden versterkt. Toen een activist tijdens een bijeenkomst van Meloni het podium opliep, antwoordde Meloni: “Jullie willen veel dingen (…); iedereen wil dingen; jullie hebben al het geregistreerd partnerschap.” Meloni heeft herhaaldelijk verklaard dat kinderen volgens haar alleen door een vader en een moeder moeten worden opgevoed. In een toespraak in Spanje, eerder dit jaar, maakte Meloni haar standpunt duidelijk: “Ja tegen het natuurlijke gezin, nee tegen de lhbt-lobby, ja tegen seksuele identiteit, nee tegen gender ideologie, ja tegen de cultuur van het leven, nee tegen die van de dood.”