Kerk & religieTsjerkepaad
Organisatie Tsjerkepaad kijkt „dankbaar” terug

De organisatie achter Tsjerkepaad, de jaarlijkse zomerse openstelling van zo’n 250 Friese kerken, kijkt „met dankbaarheid” terug op het afgelopen seizoen.

Redactie kerk
Voorzitter ds. Gerrit Groeneveld, gehuld in Hindelooper klederdracht. beeld Stichting Tsjerkepaad
Voorzitter ds. Gerrit Groeneveld, gehuld in Hindelooper klederdracht. beeld Stichting Tsjerkepaad

Dat zei voorzitter ds. Gerrit Groeneveld zaterdag in Hindeloopen, waar in de Grote Kerk de seizoensafsluiting plaatshad van Tsjerkepaad 2022.

„Hoeveel mensen er in de kerken zijn geweest is niet precies te zeggen, maar naar wat wij horen hebben de vrijwilligers over belangstelling zeker niet te klagen gehad”, zei Groeneveld. „Gemiddeld haalden ze allemaal wel de twintig bezoekers per zaterdag, al zijn er natuurlijk altijd kerken waar het stiller blijft. Uitschieters naar boven waren er ook. In de Grote Kerk in Dokkum werden meer dan tienduizend bezoekers ontvangen. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat ze daar ook vaker open waren dan alleen op zaterdagmiddag. Dat was ook in andere toeristische plaatsen wel het geval.”

Kerken die behalve de openstelling iets extra’s organiseerden –een boekenmarkt of een expositie bijvoorbeeld– merkten dat direct in de bezoekersaantallen. „Zulke nevenactiviteiten geven toch een extra impuls om te komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer