Mens & samenlevingongewild kinderloos

Gesprek over kinderloosheid niet altijd makkelijk

Ongewenste kinderloosheid bespreekbaar maken; het is een van de kernpunten van Revoke. Toch blijft praten over een onvervulde kinderwens vaak moeilijk.

16 September 2022 19:59
Wim en Mirjam van de Biezen. beeld Gerjan Dekker
Wim en Mirjam van de Biezen. beeld Gerjan Dekker

Dat zegt Wim van de Biezen (36), voorzitter van De Reformatorische Vereniging van Ongewild Kinderloze Echtparen (Revoke). De Harskamper zit samen met zijn vrouw Mirjam (36) in het bestuur van de vereniging die 25 jaar bestaat. Op zaterdag 24 september zal er een jubileumbijeenkomst plaatsvinden en wordt het boek ”Wijs ons Uw wegen” gepresenteerd. Vijf vragen aan de voorzitter.

Waarom is het lastig over ongewenste kinderloosheid te praten?

„Dat komt enerzijds doordat je als echtpaar met een onvervulde kinderwens een bepaalde ontwikkeling doormaakt. In het praten over het uitblijven van kinderen zit een stukje erkenning, en daar zijn echtparen soms nog niet klaar voor. Anderzijds kennen we ook mensen die graag over het onderwerp willen praten, maar waar familie elk gesprek afkapt. Gelukkig zijn er ook echtparen die in hun omgeving juist wel open over 
kinderloosheid kunnen spreken.”

Hoe is Revoke ontstaan?

„Het begon met een schakeltje in het Reformatorisch Dagblad in 1996. Een kinderloos echtpaar zocht contact met lotgenoten. Naar de eerste bijeenkomst kwamen zo’n tien echtparen. In november 1997 werd de vereniging opgericht.”

Voor wie is Revoke bedoeld?

„Voor reformatorische echtparen die ongewild kinderloos zijn. Het maakt niet uit hoe lang je getrouwd bent. Sommige mensen weten al voor hun huwelijk dat ze geen kinderen kunnen krijgen en sluiten zich al heel snel bij ons aan. Anderen komen pas naar Revoke als ze door hun leeftijd definitief weten dat ze kinderloos zullen blijven. Iedereen is wat dat betreft bij ons welkom.

Het gebeurt bijna elk jaar wel een keer dat een echtpaar toch in verwachting raakt. Zij blijven geen lid, maar blijven wel vaak betrokken, bijvoorbeeld als donateur.”

Wat doet de vereniging?

„Onze drie pijlers zijn contact, voorlichting en bezinning. Tijdens onze tweejaarlijkse bijeenkomsten plannen we altijd, naast een lezing, veel tijd in voor ontmoeting. Op die manier kun je lotgenoten spreken. Dat klinkt heel zwaar, terwijl het juist ook erg gezellig is. We hebben het ook echt niet alleen maar over onze kinderloosheid, hoewel het wel iets is wat alle leden gemeen hebben.

Tijdens lezingen krijgen echtparen Bijbelse handvatten mee over hoe om te gaan met kinderloosheid. We geven geen ethisch advies over medische behandelingen; die zaken liggen voor iedereen persoonlijk. Mensen met vragen sturen we soms door naar de NPV.”

Er zit veel leeftijdsverschil tussen de leden van Revoke. Hoe zorgt u dat lezingen voor iedereen interessant zijn?

„Sommige onderwerpen gaan iedereen aan, zoals bijvoorbeeld de betekenis van de doop voor kinderloze echtparen of verschil in beleving tussen man en vrouw. Lezingen die wel speciaal gericht zijn op een leeftijdscategorie, zoals bijvoorbeeld over kinderloosheid en ouder worden, proberen we af te wisselen. Daarnaast hebben we ook weleens een workshopvorm gekozen, wat goed beviel. Mensen konden twee keuzes maken uit een aantal lezingen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer