Kerk & religie

Stichting Timotheos maakt nieuw begin na roerige tijd

Stichting Timotheos voert per september een ander bestuursmodel in. Een nieuw begin voor een hulpverleningsorganisatie die in 2020 in een crisis raakte.

8 September 2022 10:45
Nieuwe raad van bestuur en raad van toezicht van Stichting Timotheos. beeld Stichting Timotheos
Nieuwe raad van bestuur en raad van toezicht van Stichting Timotheos. beeld Stichting Timotheos

Timotheos heeft roerige jaren achter de rug. De arrestatie van haar voormalige financieel directeur in Malawi wegens aanklachten van seksueel misbruik, trok diepe sporen. De missie van Timotheos, hulp verlenen aan de allerarmsten in Malawi, kwam onder druk te staan. Na maanden van verwarring trad begin 2021 een interim-bestuur aan dat orde op zaken moest stellen: Harm Mokken, Cornelis Bosch en Kees Pruim. Met ingang van september 2022 vormt de voormalige interim-bestuurder Bosch samen met Janneke Duerink-Folmer een tweekoppige raad van bestuur.

Wat trof u aan bij uw aantreden als interim-bestuurder in 2021?

Bosch: „Toch wel een ontredderde organisatie. Financieel directeur Wim Akster had in 2020 tegenover de voorzitter een bekentenis afgelegd, maar trok die later weer in. Het interim-bestuur vond het kwalijk dat het voormalige bestuur Akster te lang rugdekking had gegeven en te laat actie ondernam. Pas kort voor onze komst trof het een regeling met Akster over zijn vertrek. Het onderlinge vertrouwen binnen de stichting was ernstig beschadigd. Een groot deel van de medewerkers en inmiddels teruggetreden bestuursleden hadden samen een steungroep gevormd, een soort schaduwbestuur, om het werk in Malawi voort te zetten.”

Lag het trage optreden van het oude bestuur ook aan de bestuursstructuur en -cultuur?

„Mijn indruk is dat als het dagelijks bestuur ergens iets van vond, het voor een gewoon bestuurslid heel moeilijk was om daar nog iets aan te veranderen. Daarbij had Akster veel invloed op het bestuur. Je kunt dus wel stellen dat het bestuur niet goed functioneerde.”

Zijn dat soort problemen met de komst van het nieuwe bestuursmodel ondervangen?

„Wij denken van wel, omdat we gekozen hebben voor een tweehoofdig bestuur, waarbij mensen met verschillende karakters en disciplines gezamenlijk het beleid bepalen. Nieuw is ook dat we een raad van toezicht oprichtten om bestuur en toezicht te scheiden. Deze bestaat uit Kees van Burg, Servaes Soons en ds. M. van Sligtenhorst.”

18577469.JPG
beeld Stichting Timotheos

Wat heeft het interim-bestuur in de achterliggende anderhalf jaar gedaan?

„Om te beginnen relaties en vertrouwen herstellen. Naar mensen toegaan, fouten erkennen en belijden, vergeving vragen voor dingen die misgegaan zijn. Zo spraken wij met broeders van het Malawiaanse bestuur dat door het Nederlandse bestuur buitenspel is gezet en ook met Stichting Stephanos die eveneens in Malawi werkt. Daarnaast is de structuur van de organisatie veranderd waardoor de werkwijze transparanter en controleerbaarder is.”

Hoe staat het ervoor met de rechtszaken tegen de voormalige financieel directeur?

„De zaak die is aangespannen door drie mannen en zes studenten die zeggen slachtoffer te zijn van seksueel misbruik, is nog steeds niet inhoudelijk behandeld. We zijn daarover bezorgd en teleurgesteld. Onze zorg is dat het dossier in een la verdwijnt. Waar wij ons voor willen inzetten, is niet zozeer een bepaalde uitkomst van de rechtszaak, maar dat er gerechtigheid geschiedt. Daarvoor is een inhoudelijke behandeling nodig. De betrokkenen hebben daar recht op.”

En de zaak die draait om de verklaring van een 19-jarige vrouw?

„Ook die zaak loopt nog steeds. Hopelijk zal deze in de komende maanden behandeld worden. De aanklager moet besluiten of hij deze zaak doorzet, ook nadat bleek dat deze vrouw haar belastende verklaring ten aanzien van Akster heeft ingetrokken.”

Er was sprake van een derde rechtszaak omdat Akster niet over de juiste papieren beschikte voor het bezit van een wapen. Wat weet u daarvan?

„Stichting Timotheos is niet bij deze zaak betrokken. Opmerkelijk is dat de politie pas negentien maanden na de inbeslagname van het wapen vervolgstappen zette. Ik begreep dat deze zaak intussen geseponeerd is.”

Het interim-bestuur kreeg de opdracht vertrouwen te herstellen. Is dat gelukt?

„Ik denk het wel. Dat zie ik als een wonder. De gedachte was dat het misschien te laat zou zijn, dat er te veel stuk zou zijn gegaan. Maar ik ben ervan overtuigd dat God het werk niet losliet. Dat mensen elkaar redelijk snel weer vonden en vertrouwden, dat er in Malawi weer een gemotiveerd team staat, zie ik als Zijn zegen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer