Kerk & religie

Ds. Joppe: Vraag tijdens huisbezoek ook eens hoe het financieel gaat

René Hubregtse heeft geregeld contact met lokale diaconieën. Daarbij hoort hij vooralsnog niet dat deze als gevolg van onder meer de hoogste inflatie ooit aanzienlijk meer hulpvragen krijgen.

7 September 2022 17:50
Ds. J. Joppe. beeld RD, Anton Dommerholt
Ds. J. Joppe. beeld RD, Anton Dommerholt

„Op landelijk niveau bereiken mij daar nog geen signalen van, maar ik verwacht dat die wel gaan komen”, zegt Hubregtse, diaconaal consulent binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK).

Hij vraagt zich af hoe het komt dat het „tot nu toe redelijk stil blijft.” De consulent vermoedt dat diverse factoren daarbij een rol spelen. „Mensen trekken voor financiële ondersteuning niet snel aan de bel bij de diaconie. Het algemene beeld is dat zij eerder andere mogelijkheden proberen om het hoofd financieel boven water te houden.”

De diaconaal consulent wijst er ook op dat bepaalde inkomensgroepen de afgelopen tijd in aanmerking kwamen voor ondersteuning of een tegemoetkoming vanuit de overheid, zoals een energiecompensatie. „De stijging van de energieprijzen raakt op dit moment vooral de mensen met een variabel contract. Veel mensen hebben nog een vast contract en krijgen pas met de stijging te maken wanneer dit afloopt.”

De sterke inflatie raakt intussen wel ieder huishouden. De komende tijd wil Hubregtse bij diaconieën navragen in hoeverre dit tot extra hulpvragen leidt. „Iedereen heeft met de inflatie te maken. De vraag is of je in deze tijd als diaconie een nieuw afwegingskader zou moeten ontwikkelen op grond waarvan je bepaalt wanneer iemand wel of niet voor diaconale steun in aanmerking komt. Door de band genomen beperkt diaconale ondersteuning in de gemeente zich tot bijzondere situaties, incidenten zelfs. Structurele ondersteuning komt niet veel voor.”

Punt van aandacht is voor Hubregtse ook of kerken bij de overheid gezamenlijk aandacht kunnen vragen voor de zorg voor kwetsbare burgers in deze financieel zware tijd. „We hebben te maken met een situatie waar we niet zomaar vanaf zijn. Voor mijn gevoel staan we nog maar aan het begin. Misschien wordt op dit moment bij sommige diaconieën de urgentie nog niet zo sterk gevoeld, maar dat zou over een halfjaar weleens heel anders kunnen zijn.”

Kerkbode

Ds. J. Joppe, voorzitter van de generale diaconale commissie binnen de Hersteld Hervormde Kerk (HHK), zegt dat deze commissie geen signalen heeft ontvangen over een recente stijging van het aantal hulpvragen bij diaconieën. Hij geeft aan dat er wel oog is voor de kostenstijgingen waarmee gemeenteleden te maken krijgen. „In kerkbodes wordt het aan de orde gesteld: Als het niet meer lukt om rekeningen te betalen, laat het ons weten. Ik verwacht aan het eind van het jaar, of misschien al eerder, zeker een toename van het aantal vragen om steun, bijvoorbeeld wanneer mensen jaarafrekeningen krijgen.”

De Barneveldse predikant gaat ervan uit dat diaconieën goed in staat zijn om op toenemende hulpvragen in te spelen. „Ik kan niet in de kas van iedere diaconie kijken, maar mijn indruk is dat dit zeker het geval is. Mocht het niet lukken, dan is er de mogelijkheid iets te lenen bij de generale diaconale commissie. We hebben daar een speciaal fonds voor.”

Ds. Joppe noemt het van belang dat gemeenteleden niet alleen via kerkbodes, maar ook tijdens pastorale bezoeken worden gewezen op de mogelijkheid bij de diaconie aan te kloppen. „Tijdens huisbezoeken gaat vaak een diaken mee. Als dat niet zo is, wordt tegen ouderlingen gezegd: Stel ook eens de vraag hoe het financieel gaat. Dat gebeurt bijvoorbeeld als kinderen in een gezin met de bus naar school moeten. Hoe gaat het met de reiskosten? Het is goed om nu ook te vragen hoe het gaat met de energiekosten.”

In de praktijk attenderen ouderlingen diakenen weleens op mogelijke financiële zorgen, merkt de predikant op. „Dan kan een diaken er eens langs gaan. Het is belangrijk dat ouderlingen hiervoor een antenne hebben. Dat geldt trouwens voor de hele gemeente. Mocht je iets opmerken, schroom niet dat door te geven aan de diaconie, zeker nu het de komende tijd voor gezinnen financieel gezien moeilijker zal worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer