Kerk & religie
Toerustingsdag diakenen HHK: Spreek van hart tot hart met vluchteling

De Bijbel leert in liefde en barmhartigheid om te zien naar vluchtelingen, stelt ds. J. Joppe. „Zij dragen een ziel om voor de eeuwigheid.”

Van onze correspondent
3 September 2022 13:30Gewijzigd op 3 September 2022 16:08
Ton den Otter van Stichting Gave. beeld Bastiaan van Soest
Ton den Otter van Stichting Gave. beeld Bastiaan van Soest

Ds. Joppe, voorzitter van de generale diaconale commissie van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK), sprak zaterdag in de Sionskerk in Ridderkerk tijdens de opening van de toerustingsdag voor diakenen. De bijeenkomst had als thema ”Dienen wereldwijd – wat kan de diaconie betekenen voor vluchtelingen en noodhulp?” De dag werd bezocht door zo’n dertig diakenen. Komende zaterdag wordt een tweede toerustingsdag gehouden in Elspeet.

Herbergzaam

Wat kan de diaconie betekenen voor vluchtelingen en noodhulp? Ds. Joppe: „Door de actualiteit is deze vraag voor iedereen dichtbij gekomen. De komst van de vele vluchtelingen uit Oekraïne maakt dat duidelijk. Ondertussen vergeten we maar al te snel wat er in andere landen gebeurt. Denk aan de oorlog in de regio Tigray in Ethiopië.”

Hoe moeten christenen omgaan met vluchtelingen in Nederland? Het is opvallend hoe vaak de vluchteling –vreemdeling– in de Bijbel wordt genoemd, zei de predikant van de hersteld hervormde gemeente te Barneveld, Voorthuizen en Kootwijkerbroek.

De opziener in de gemeente moet iemand zijn die „gaarne herbergzaam” is. Dat staat er bij de taken van de diaken niet bij. „Waarom niet? Dat spreekt vanzelf, die hebben al een diaconaal hart. Is er ruimte in ons hart en in onze gemeente voor vluchtelingen? De Bijbel leert ons in liefde en barmhartigheid om te zien naar de vluchteling, omdat zij een ziel hebben voor de eeuwigheid.”

Gebed

Renate Bode, projectleider noodhulp en weerbaarheid bij hulporganisatie Woord en Daad, sprak over de rol van diakenen bij vluchtelingen in Nederland. „Bij een crisissituatie kunt u als diakenen in actie komen. Geef ondersteuning aan mensen in nood, maar ook aan de vreemdelingen die de taal niet beheersen.”

Bode legde de diakenen uit wat de noodhulp bij Woord en Daad inhoudt. „Deze hulp voorziet in basisbehoeften en stelt mensen in staat om te overleven. Het gevaar is dat mensen afhankelijk worden en niet meer zelf in actie komen. Daarom is het belangrijk om de systemen die armoede in stand houden, te veranderen. Denk aan een verkeerde waterverdeling of het hebben van kindslaven.”

Diakenen zijn wellicht al betrokken bij noodhulp. „U merkt dan dat mensen vanuit emotionele betrokkenheid in actie komen. Toen de oorlog in Oekraïne net begonnen was, gingen mensen uit een kerkelijke gemeente naar de grens met Oekraïne om drinken en voedsel uit te delen. De vrachtwagens met aardappels reden af en aan. Dat heeft indruk gemaakt.”

Vergeet vooral het gebed niet, hield Bode de diakenen voor. „Het gaat niet alleen om materiële nood, maar ook om geestelijke nood. God hoort en God verhoort op het gebed.”

Mededogen

Jan Pieter Mostert, directeur van Stichting Gave, vertelde de diakenen over de missie van zijn organisatie: „We willen samen met christenen en kerken vluchtelingen in Nederland zien, liefhebben en een thuis bieden in de gemeenschap, zodat hun leven tot bloei kan komen.”

Wat kom je zoal tegen als je met Oekraïners samenwerkt? „Ze komen uit het Sovjettijdperk. Ze zijn gewend om het raam open te doen als de stadsverwarming te hoog staat. Dat is in Nederland, waar de gasprijzen hoog zijn, niet de bedoeling.”

Veel Oekraïense ouders maken zich zorgen dat Nederlandse kinderen geen pap krijgen bij het ontbijt en soep bij het middageten. „We maken filmpjes voor Nederlanders en Oekraïners om de culturele verschillen uit te leggen. Tegelijk zijn we bezig met de vraag hoe je op geestelijk niveau dichter bij elkaar komt en hoe je met elkaar van hart tot hart spreekt.”

De vreemdeling is binnen onze poorten gekomen, stelde Mostert: „Jezus zag de vreemdeling aan. Dat is niet vluchtig, maar intens. Wij praten soms zo makkelijk over vluchtelingen. Ze hebben zoveel pijn, onder meer over familie die nog in het land van herkomst is.”

Mostert riep de diakenen op om met mededogen naar vluchtelingen te kijken. „God heeft ons zo liefgehad. Dat besef moet wel leiden tot de gedachte: „Wat heb jij de Heere Jezus hard nodig.””

Kinderwerk

Ton den Otter, relatiemanager bij Stichting Gave, legde de diakenen uit waar Stichting Gave ambtsdragers in kan faciliteren. „Wat kunnen diaconieën betekenen voor vluchtelingen en statushouders in Nederland? Denk maar aan heel concrete acties: organiseer kledinginzamelingen, initieer kinderwerk en faciliteer het gebruik van kerkgebouwen waar thee en koffie geschonken wordt, maar waar mensen ook Nederlands kunnen leren.”

De toerustingsdag werd afgesloten met het bespreken van cases in groepen en een plenaire bespreking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer