Muziek
Jaap de Kok (24) nieuwe dirigent Roder Jongenskoor

Jaap de Kok (24) uit Groningen wordt de nieuwe dirigent van het Roder Jongenskoor (RJK).

Redactie muziek
Jaap de Kok in de Martinikerk in Groningen. beeld Reyer Boxem
Jaap de Kok in de Martinikerk in Groningen. beeld Reyer Boxem

Dat heeft de Stichting Roder Jongenskoor donderdag bekendgemaakt. De Kok volgt half oktober Rintje te Wies (64) op, die sinds 2006 het jongenskoor leidde.

De Kok (1998) is actief als dirigent, organist en zanger. Hij studeerde orgel en piano aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Op dit moment studeert hij koordirectie en zang aan hetzelfde instituut. Het afgelopen jaar was De Kok al werkzaam als zangdocent bij het Roder Jongenskoor.

Het jongenskoor werd in 1985 opgericht door Bouwe Dijkstra (1945-2017). In 2006 nam Te Wies het stokje van Dijkstra over. In de periode van Te Wies maakte het koor buitenlandse reizen naar Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Met name de Engelandreizen vormden een vast onderdeel van de concertagenda van het koor. Lange tijd repeteerden de jongens en mannen in het Drentse Roden en Nieuw-Roden. In 2018 verhuisde het koor om logistieke redenen naar Groningen.

De wisseling van de wacht vindt plaats tijdens een uitgesteld jubileumconcert van het koor –in 2020 bestond het 35 jaar– op vrijdag 14 oktober in de Der Aa-kerk in Groningen. Thema van het concert is ”Next Generation”. De Kok neemt tijdens die avond het stokje over van Te Wies. De laatste blijft nog wel als artistiek leider en dirigent verbonden aan het Kampen Boys Choir.

Vrijdag 2 september verschijnt in het Reformatorisch Dagblad een interview met Jaap de Kok.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer