Binnenlandasielzoekers

„Situatie Ter Apel doet denken aan kamp Moria”

De situatie van asielzoekers in Ter Apel doet denken aan het vroegere vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. „Mensonwaardig”, oordeelt Artsen zonder Grenzen (AzG).

25 August 2022 11:45
Honderden asielzoekers sliepen de afgelopen nachten buiten voor de poort bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. beeld ANP, Vincent Jannink
Honderden asielzoekers sliepen de afgelopen nachten buiten voor de poort bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. beeld ANP, Vincent Jannink

AzG verleent vanaf deze donderdag medische en psychologische zorg aan asielzoekers buiten de poort van het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel. Het AzG-team dat het centrum onlangs bezocht, trof buiten de poort mensen aan die in leefomstandigheden verkeerden die de organisatie eerder zag op plekken als het Griekse vluchtelingenkamp Moria.

Het is de eerste keer in haar 50-jarig bestaan dat AzG medische hulp biedt in Nederland. „De omstandigheden waarin de mensen bij Ter Apel zich bevinden zijn mensonwaardig”, zegt Judith Sargentini, directeur van AzG Nederland.

„Als ik de beelden van Ter Apel zie, doen die me ook denken aan kamp Moria”, zegt Joël Voordewind desgevraagd. Het voormalige Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie is sinds enkele maanden wethouder voor onder meer asiel in Alkmaar.

Hij noemt het „beschamend dat het ons niet lukt de mensen in Ter Apel humaan op te vangen. Zij komen veelal uit situaties van oorlog en geweld, uit landen als Afghanistan, Eritrea, Jemen.”

Toch gaat de vergelijking met kamp Moria niet helemaal op, zegt Voordewind. „Verschil is dat sommige asielzoekers in Ter Apel er zelf voor kiezen om daar te blijven omdat ze eerst geregistreerd willen worden en opvang elders weigeren. In Moria konden ze nergens anders heen en zaten ze soms twee jaar te wachten op een beslissing.”

Voordewind memoreert dat hij als Kamerlid heeft gepleit voor mobiele units van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die de azc’s langs zouden kunnen gaan om de registratie te doen, in plaats van asielzoekers terug te laten komen naar ter Apel. „Probleem is wel dat er te weinig capaciteit is bij de IND. Bij een lagere instroom van asielzoekers in de afgelopen jaren zijn er IND’ers uitgestroomd uit de organisatie.”

Dat AzG nu in Ter Apel hulp verleent, noemt Voordewind een „verontrustend signaal.” Hij zegt dat er zo snel mogelijk een tweede aanmeldcentrum moet komen, zodat asielzoekers zich niet alleen in Ter Apel kunnen laten registreren. „Maar dan moet er wel een gemeente hieraan willen meewerken.”

Voordewind zegt dat staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel „zijn uiterste best” doet om asielzoekers geplaatst te krijgen in gemeenten. „Aan zijn inzet ligt het niet, maar nog te veel gemeenten geven niet thuis. In Alkmaar vangen we nu ruim 600 Oekraïners op, geven we statushouders onderdak en huisvesten we tijdelijk 175 asielzoekers in een sporthal. We doen wat we kunnen.”

Volgens Voordewind is „een eerlijke verdeling van asielzoekers over alle gemeenten nodig. Zij moeten deze dan ook kleinschalig kunnen organiseren, in samenspraak met de omwonenden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer