Ook na uitnodiging Remkes geen positieve reacties boerensector
Boerenorganisaties worden, ook na een uitnodiging van Johan Remkes, niet warm van een gesprek onder zijn leiding met het kabinet.
De door het kabinet aangestelde gespreksleider verstuurde dinsdag een uitnodiging naar tal van boerenorganisaties om onder zijn leiding in gesprek te gaan met het kabinet. In een verklaring stelt Remkes dat het kabinet hem heeft verzekerd „dat er ruimte is en gezamenlijke oplossingen mogelijk zijn.” In de brief schrijft hij: „Ik stel een open gesprek voor, waarin er geen taboes zijn.”
Ministers Staghouwer (Landbouw) en Van der Wal (Natuur en Stikstof) gaven op dat laatste punt enkele weken geleden een andere boodschap af. De gesprekken dienen „er niet toe om de doelstellingen en uitgangspunten zoals die zijn opgenomen in het coalitieakkoord en het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) ter discussie te stellen”, zo schreven ze.
Boerenorganisaties reageerden na de aanstelling van Remkes afwijzend op gesprekken als er in de kern niets te wijzigen viel. Daarnaast viel de keuze voor de persoon Remkes niet in goede aarde.
Ook de daadwerkelijke uitnodiging van Remkes zorgt niet voor positieve reacties. De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) zegt er niet op in te gaan totdat het kabinet „toezegt dat serieus gesproken kan worden over doel, tijdspad en invulling van maatregelen.” LTO wil weten of ook het kabinet „zonder taboe het gesprek in wil gaan. Als dat niet het geval is, dan is, zoals eerder reeds aangegeven, een gesprek weinig zinvol.”
FDF zegt waarschijnlijk pas in gesprek te willen met de stikstofbemiddelaar als het kabinet bepaalde stikstofdoelen loslaat. „Anders blijven wij ook vasthouden aan onze standpunten en komen we niet uit de loopgraven”, aldus voorzitter Mark van den Oever. De organisatie legt de kwestie nog voor aan haar leden en besluit daarna officieel of ze meedoet. „Maar vooralsnog zegt 99 procent van onze leden dat we niet in gesprek moeten gaan.”
Ook Agractie wordt niet warm van de uitnodiging. In een reactie stelt voorman Bart Kemp dat eerder is aangegeven dat wat Agractie betreft de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) uit de stikstofwet moet, er „haalbare stikstofdoelen met draagvlak” komen en zogeheten PAS-melders snel worden gelegaliseerd. Agractie beraadt zich nader of een gesprek „zinvol” is wat die punten betreft, aldus Kemp.
Remkes spreekt in de verklaring grote waardering uit voor de landbouwsector. „Ik zie dat er de laatste jaren al enorm veel op het boerenerf is afgekomen. Overheid en politiek zijn niet altijd de partijen geweest waar boeren van op aan konden, vooral omdat er te lang om de hete brij is heen gedraaid.”
Het is de bedoeling dat Staghouwer en Van der Wal gezamenlijk of alleen aanschuiven. Soms zal ook premier Rutte aanwezig zijn.