Kerk & religie
Ontmoetingsdag In de Rechte Straat: Niet evangeliseren met een bouwlamp

Evangeliseren is beter te vergelijken met een schemerlamp dan met een bouwlamp, meent Guus van Amstel. „Je moet leren om het licht van het Evangelie op een goede manier te laten schijnen.”

Van onze correspondent
In Gorinchem vond zaterdag de jaarlijkse ontmoetingsdag van de stichting In de Rechte Straat (IRS) plaats. IRS probeert de rooms-katholieke medemens te bereiken met het Evangelie. beeld Cees van der Wal
In Gorinchem vond zaterdag de jaarlijkse ontmoetingsdag van de stichting In de Rechte Straat (IRS) plaats. IRS probeert de rooms-katholieke medemens te bereiken met het Evangelie. beeld Cees van der Wal

De voorganger van de protestantse gemeente De Stem van de Goede Herder in Tongeren (België) sprak zaterdagmorgen in Gorinchem. Dat deed hij tijdens de jaarlijkse ontmoetingsdag van de stichting In de Rechte Straat (IRS), die de rooms-katholieke medemens probeert te bereiken met het Evangelie. IRS werkt onder andere in België, Italië, Spanje, Oostenrijk en Polen.

Van Amstel gaf aan dat de duisternis aanwezig is in Tongeren (België). Als voorbeelden daarvan noemde hij de Mariacultus onder rooms-katholieken, de aanwezigheid van een satanskerk, vormen van occultisme en diverse niet christelijke religieuze kringen. Bij de Stem van de Goede Herder komen ’s zondags ongeveer zestig mensen bijeen.

De evangelist had drie soorten lampen meegenomen om te laten zien hoe het evangelie gebracht kan worden. De eerste was een bouwlamp. „Zoveel mogelijk van het Evangelie in iemands leven laten schijnen, raad ik niet aan”, zei hij. „Je moet leren om het licht op een goede manier te laten stralen. Als je iemand met het Evangelie fel in de ogen schijnt, verblind je de ander en bestaat de kans dat die de weg krijt raakt. Alleen God kan met zo’n groot licht schijnen.”

Vissenkom

Van Amstel vindt het licht van de schemerlamp beter. „Dat is niet te fel, maar geeft genoeg licht. Zo kan het getuigenis van het Evangelie doordringen. Je levensstijl doet mee. Als je daden je woorden tegenspreken, valt er een schaduw op je getuigenis. Houd er rekening mee dat je als evangelist lijkt op een vis in een vissenkom. De mensen om je heen zijn goed in het aanwijzen van je fouten.”

Als derde lichtbron noemde Van Amstel de zaklamp die een gericht schijnsel geeft. „Je kunt daarmee op specifieke plekken schijnen.” Als voorbeeld van zo’n benadering noemde hij een vrouw die eens op haar knieën voor hem neerviel en haar zonde beleed. Hij vertelde haar niet dat ze daar verkeerd aan deed, maar ging met haar aan tafel zitten en vertelde over Christus Die de zonden vergeeft.

Van belang vindt Van Amstel dat gemeenteleden elkaar nabij zijn. „Alle lichtjes samen vormen een stad op een berg. Als je zo’n stad wilt zijn, moet je elkaar bemoedigen en opbouwen. Dat kan door elkaar aandacht te geven, compassie te hebben en de juiste richting te wijzen”, aldus Van Amstel.

Vrolijke ruil

Ds. P. D. Teeuw, voorzitter van IRS, hield een meditatie over Deuteronomium 9:6, waar het gaat over het volk Israël dat een hardnekkig volk was en alleen uit genade het land Kanaän mocht binnengaan. „De geschiedenis van Israël is de geschiedenis van iedere christen. Binnengaan in het hemelse Kanaän is niet uit gerechtigheid maar uit genade.”

Luther sprak van een vrolijke ruil, zei ds. Teeuw. „De ongerechtigheid van de zondaar gaat naar Christus en de gerechtigheid van Christus gaat naar de zondaar.” Het is volgens hem de roeping van IRS om een stad op een berg te zijn, niet vanwege de gerechtigheid maar door het offer van Christus.

Roberto Goroni, de derde spreker, is een voormalige rooms-katholieke Italiaan die nu in Nederland woont en lid is van de projectgroep Italië van IRS. Hij wees op verschil tussen het licht van vuurvliegen en van een vuurtoren. „Vuurvliegen zijn een wonder van de natuur, maar hun licht schijnt maar kort. Ga je naar het licht van de vuurvliegen of dat van de vuurtoren?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer