Binnenlandontwikkelingswerk

„Werk samen met christelijke partners”

Het is het best dat een christelijke organisatie als Woord en Daad zoveel mogelijk samenwerkt met christelijke partners, vindt prof. dr. ir. H. Jochemsen. „Het is in het ontwikkelingswerk nodig om in de samenwerking de gedeelde overtuiging te realiseren.”

Jan van Reenen
3 June 2022 20:19
Vooraan links Rina Molenaar, tweede van links ds. C. Westerink. beeld Jan van Reenen
Vooraan links Rina Molenaar, tweede van links ds. C. Westerink. beeld Jan van Reenen

De emeritus bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen Universiteit & Research sprak vrijdagmiddag tijdens een symposium in Soesterberg. De bijeenkomst was georganiseerd door Woord en Daad ter gelegenheid van het terugtreden van ds. C. Westerink uit het bestuur van de christelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. De christelijke gereformeerde predikant was –van 2009 tot 2021– twaalf jaar bestuursvoorzitter. Het symposium was vanwege corona uitgesteld.

Het thema van de bijeenkomst met ongeveer vijftig bezoekers was: ”Barmhartigheid en gerechtigheid als opdracht voor Woord en Daad in een brede netwerksamenleving.” Het werd uitgewerkt door prof. Jochemsen en prof. dr. T. M. Hofman, emeritus hoogleraar Nieuwe Testament aan de Theologische Universiteit Apeldoorn.

Prof. Hofman zei dat het begrip ”barmhartigheid” verschillende betekenissen kan hebben, afhankelijk van wie het woord gebruikt. De een kan volgens hem voor abortus zijn uit barmhartigheid met de moeder, terwijl een ander ertegen is uit barmhartigheid met het kind. Hetzelfde geldt voor het begrip ”gerechtigheid”, dat mensen soms gebruiken om geweld en revolutie goed te praten.

De hoogleraar kwam tot de conclusie dat beide begrippen niet los verkrijgbaar zijn. „Het onbekommerd gebruiken van deze begrippen kan leiden tot verkeerde situaties en tot ruzie. Religieuze motivering is nodig. Een gedreven christen dient helder te communiceren met anderen en de begrippen op een goede manier te vertalen in deze tijd.”

18316437.JPG
Prof. dr. ir. H. Jochemsen links en prof. dr. T. M. Hofman spraken vrijdag bij het afscheidssymposium van Woord en Daad bij het vertrek van voorzitter ds. C. Westerink. beeld Jan van Reenen

Prof Jochemsen ging hierop door. Hij stelde dat een christelijke organisatie als Woord en Daad het beste kan samenwerken met christelijke partners. „Wanneer de organisaties niet op één lijn zitten, is er dikwijls geen sprake van een blijvende verandering, maar alleen van een gedragsaanpassing. Als er geen eigenaarschap plaatsvindt, kun je net zo goed ophouden.”

Het betekent niet dat Woord en Daad alleen met christelijke organisaties kan samenwerken in het faciliteren van ontwikkelingen. „Maar dan is het wel nodig om heldere afspraken te maken en moet iedere organisatie zich daar stipt aan houden”, aldus Jochemsen.

De hoogleraar ziet voor Woord en Daad een actuele taak weggelegd in het tegengaan van het dominante economische denken wereldwijd. „Zelfs gezondheid en voedsel worden steeds meer tot handelswaar van de grote bedrijven. Dit neoliberale denken maakt de boel kapot.”

Volgens hem kan Woord en Daad een rol spelen bij de beleidsbeïnvloeding om een dergelijke dominantie van de markt tegen te gaan. „Er is een lobby op wereldniveau nodig om de machten van onze tijd weerwerk te bieden. Waar barmhartigheid en gerechtigheid aanwezig zijn, wordt iets zichtbaar gemaakt van Jezus en kan de dominantie van de mammon tegengegaan worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer