Gezondheid

Kankerzorg dichtbij als het kan, verder weg als het moet

Via de maag-darm-leverarts wordt een 62-jarige man naar mij verwezen. Hij was naar de huisarts gegaan omdat hij al een aantal weken last had van minder eetlust, pijn in de bovenbuik en het gevoel dat vast voedsel niet goed zakt.

Jan Drooger
25 May 2022 14:26
Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. beeld ANP, Phil Nijhuis
Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. beeld ANP, Phil Nijhuis

De huisarts had hem naar de mdl-arts gestuurd voor een endoscopie van de slokdarm en de maag. Deze ontdekte een tumor net op de overgang van de slokdarm naar de maag.

Van de afwijkingen werden biopten genomen voor weefselonderzoek en aanvullend werd een PET-CT-scan verricht. Het weefselonderzoek bevestigt dat er sprake is van kanker van de slokdarm-maagovergang. De PET-scan laat geen uitzaaiingen zien.

Laat ontdekt

Als er geen uitzaaiingen zijn en de tumor technisch gezien te verwijderen is, zoals bij onze patiënt, is een op genezing gerichte behandeling mogelijk. Voor veel patiënten met maagkanker geldt dit echter niet. Helaas wordt maagkanker vaak pas laat ontdekt, als er al uitzaaiingen zijn. Maagkanker geeft namelijk pas klachten als de doorgang in de maag sterk is verkleind. Als de behandeling kan worden gericht op volledige genezing, is na vijf jaar ongeveer 50 procent van de geopereerde patiënten nog in leven. Bij meer van de helft van de patiënten die worden geopereerd, komt de ziekte terug.

Belangrijk onderdeel van de op genezing gerichte behandeling is een operatie waarbij de maag of een deel daarvan wordt verwijderd.

In ons ziekenhuis doen we deze operaties niet, maar verwijzen we patiënten door naar een academisch ziekenhuis in het regionale oncologienetwerk.

Door goede samenwerking binnen het regionale oncologienetwerk kan het grootste deel van de diagnostiek en behandeling wel in ons ziekenhuis plaatsvinden. Dit kan meerwaarde hebben voor de patiënt: zorg dichtbij als het kan, verder weg als het moet. Daarnaast is het voor behandeling met bijvoorbeeld chemotherapie goed om dit te doen in het ziekenhuis waar de patiënt ook voor zijn andere aandoeningen bekend is. De multidisciplinaire tumorwerkgroep in het academisch ziekenhuis bespreekt onze patiënt. Aldaar vindt ook nog een kijkoperatie plaats om zeker te weten dat er geen uitzaaiingen in de vrije buikholte waren. Vervolgens ontvangt hij in ons ziekenhuis een voorbehandeling met vier kuren chemotherapie.

Tumor verkleind

Enkele weken na de laatste chemo­kuur ondergaat hij in het academisch ziekenhuis een operatie, waarbij een groot deel van de maag wordt verwijderd. Deze operatie verloopt zonder complicaties.

Bij weefselonderzoek blijkt de tumor fors verkleind te zijn door de voorbehandeling. Voor optimale genezingskans wordt hij daarom ook nog nabehandeld met vier kuren chemotherapie in ons ziekenhuis.

Daarna is hij nog eenmaal bij de chirurg in het academisch ziekenhuis terug geweest. Sindsdien worden alle nacontroles weer op mijn spreekuur gedaan.

De auteur is internist-
oncoloog in het Ikazia Ziekenhuis

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Arts en werk

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer