„Voer nieuwe basisbeurs sneller in”
Jan Hol, voorzitter van het college van bestuur van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), pleitte onlangs in een video op LinkedIn voor snellere herinvoering van de basisbeurs en ruimere compensatie voor leenstelselstudenten.
„Laat weten dat de overheid ook dit keer op een goede manier moet zorgen voor onze jonge mensen.” Met die boodschap roept Hol mensen op deel te nemen aan een zogeheten internetconsultatie van de overheid. Daarmee wil de regering erachter komen hoe mensen denken over de nieuwe basisbeurs.
Wat is een goede manier volgens u?
„De timing van de basisbeurs moet beter en er is meer geld nodig voor compensatie. Als het over timing gaat: het kabinet wil een nieuw studiefinancieringsstelsel op 1 september 2023 laten ingaan. Het wetgevingsproces is eind 2022 voltooid. Jongeren die overwegen komend schooljaar te gaan studeren, wachten liever op betere financieringsvoorwaarden. Dat betekent dat er over vier jaar onder meer minder verpleegkunde- en pabostudenten klaar zijn. Daarom is mijn oproep de wet een jaar eerder, in september 2022, te laten ingaan.
Wat betreft geld: in het regeerakkoord staat dat de overheid studenten van de leenstelselgeneratie wil compenseren. Dat klinkt goed, maar het bedrag komt uit op zo’n 1300 euro per student. Dat is een fooi als je bedenkt dat sommige studenten rond de 35.000 euro schuld hebben. Ik vind dat het kabinet meer moet aanbieden.”
Hoeveel?
„Daar laat ik me niet over uit.”
Is het realistisch om de wet in september 2022 te laten ingaan als het wetgevingsproces eind dit jaar is afgerond?
„De overheid kan in 2023 besluiten dat de wet in 2022 ingaat.”
Merkt u in de praktijk dat jongeren het begin van hun studie een jaar uitstellen?
„Jazeker. Van sommige collega-voorzitters van hogescholen hoor ik dat ze momenteel 30 procent minder inschrijvingen hebben op de pabo ten opzichte van vorig jaar. Op de CHE is dat 10 procent, ook bij verpleegkunde.”
U vraagt nu om geld, maar is dat er wel? De overheid moet immers ook compenseren voor onder meer de toeslagenaffaire, de hoge brandstofprijzen en de stijgende energieprijzen.
„Ik heb hier veel over gebeld met Kamerleden. Ik zeg het in mijn eigen woorden, maar zij vertelden mij dat geld geen probleem is als de maatschappelijke druk maar hoog genoeg is.”