Economietwitter

Twitter niet blij met plannen Musk

Tesla-baas Elon Musk wil het socialemediabedrijf Twitter kopen. Hij wil er een „platform van vrije meningsuiting” van maken. Twitter wil een overname voorkomen. Vijf vragen en antwoorden.

22 April 2022 14:13
Elon Musk in gesprek tijdens een conferentie in Canada, vorige week. Beeld AFP, Ryan Lash
Elon Musk in gesprek tijdens een conferentie in Canada, vorige week. Beeld AFP, Ryan Lash

Is Twitter nog populair?

Tegen de verwachting in groeit de sociale netwerksite weer. Afgelopen jaren was de groei er een beetje uit, en werd Twitter ingehaald door Instagram, TikTok en Snapchat. Vooral in de journalistiek en politiek is Twitter een belangrijk communicatiemiddel, en daarmee ook invloedrijk in het publieke debat.

Het platform, waarop gebruikers korte berichtjes kunnen publiceren, wordt dagelijks door 217 miljoen mensen gebruikt. De inkomsten van het Amerikaanse bedrijf stegen afgelopen jaar naar 1,4 miljard euro. Deze inkomsten komen voornamelijk uit getoonde advertenties.

Wat ziet Musk in Twitter?

De steenrijke Amerikaanse ondernemer Musk, oprichter van ruimtevaartbedrijf SpaceX en baas van autofabrikant Tesla, is een fervent gebruiker van Twitter. Maar liefst 81 miljoen volgers heeft hij er. Musk ziet de mogelijkheid om van Twitter „hét wereldwijde platform voor de vrijheid van meningsuiting” te maken.

Nadat hij aangaf een aandelenbelang van 9,2 procent in Twitter te hebben, kondigde hij deze week aan het bedrijf helemaal te willen kopen. Daarvoor zou hij bijna 40 miljard euro overhebben. Donderdag liet Musk weten dit bedrag bij elkaar te hebben, dankzij investeerders. Hiermee zou hij een vijandige overname kunnen doen.

Eerder was er interesse van Disney, Salesforce en Google om Twitter in te lijven. Twitter is een enorme nieuwsbron, en biedt berichten over het nieuws dat zich op dat moment ontwikkelt. Daarmee is het een stuk actueler dan Google.

Welke plannen heeft Musk?

Volgens Musk heeft Twitter veel meer potentie dan het nu laat zien. Als hij eigenaar wordt, wil hij veel meer openheid geven over het platform. Belangrijke kwesties daarbij zijn de vrijheid van meningsuiting en de werking van algoritmes van het platform.

Gebruikers krijgen nu bijvoorbeeld tweets voorgeschoteld van mensen die ze niet volgen, maar die wel mogelijk interessant voor ze zijn. Weinig populaire berichten krijgen ze helemaal niet te zien. Dit moet volgens Musk anders.

Ook wil de ondernemer minder streng zijn in het censureren van personen.

Een bekend voorbeeld hiervan is het verwijderen van oud-president Trump, vanwege het verspreiden van desinformatie. Musk vindt in zo’n geval een tijdelijke verbanning beter.

Wat vindt Twitter ervan?

De leiding ziet een overname niet zitten. Ze wil voorkomen dat Musk meer aandelen koopt, door een zogenaamde gifpil in te zetten. Hierdoor kunnen bestaande aandeelhouders goedkoper aandelen van het bedrijf bemachtigen. Daardoor wordt het voor Musk moeilijker om Twitter over te nemen.

Pijnpunt lijkt vooral de uitspraak van Musk dat Twitter bij uitstek het platform van vrije meningsuiting moet worden. Gevreesd wordt dat het hierdoor nog meer een verzamelsite wordt met afwijkende meningen en desinformatie. Iets wat adverteerders zal afschrikken

Gaat de gebruiker er iets van merken?

Mocht de overname doorgaan, dan is het waarschijnlijk dat Musk zijn plannen doorzet.

Dat betekent dat ook minder populaire meningen, die nu soms worden weggehaald, mogen blijven staan. En ook dat er minder streng wordt toegezien op het verspreiden van desinformatie.

Daarnaast krijgt de gebruiker meer macht over wat hij te zien krijgt. Niet langer ongevraagde tweets in de tijdlijn omdat die wellicht interessant zijn, maar alleen berichten van gevolgde accounts.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Digitale media

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer