BuitenlandVerkiezingen Saarland
Nederlaag verwacht voor CDU in Saarland

Is de CDU de klap te boven die ze bij de Bondsdagverkiezingen vorig jaar te incasseren kreeg? Zondag moet dat blijken als Saarland naar de stembus gaat. Peilingen geven aan dat de gifbeker voor de christendemocraten nog niet leeg is.

In de Duitse deelstaat Saarland worden zondag verkiezingen gehouden. Links een verkiezingsaffiche met Tobias Hans van de christendemocraten, rechts een poster met Anke Rehlinger van de sociaaldemocraten. Beeld ANP, Becker Bredel
In de Duitse deelstaat Saarland worden zondag verkiezingen gehouden. Links een verkiezingsaffiche met Tobias Hans van de christendemocraten, rechts een poster met Anke Rehlinger van de sociaaldemocraten. Beeld ANP, Becker Bredel

Een vergelijking tussen de stembusgang in het Saarland en de Bondsdagverkiezingen ligt voor de hand. Na 16 jaar maakten vorig jaar op landelijk niveau de christendemocraten plaats voor de sociaaldemocraten (SPD). Als de peilingen kloppen ruimt in de kleine deelstaat Saarland, gelegen aan de grens met Luxemburg en Frankrijk, de CDU na niet minder dan 23 jaar het veld voor de SPD.

Deskundigen zeggen dat er „een reële kans bestaat op een machtswisseling.” Daarbij baseren ze zich op de opiniepeilingen. Die geven aan dat de sociaaldemocraten mogen rekenen op een score van 39 procent. De christendemocraten komen niet verder dan 30 procent. AfD, FDP, Groenen en Die Linke schommelen stuk voor stuk rond de 5 procent.

Op dit moment kent de kleine deelstaat een grote coalitie bestaande uit CDU en SPD, waarbij de christendemocraten de minister-president leveren. Komen de peilingen uit en worden de sociaaldemocraten de grootste, dan mag lijsttrekker Anke Rehlinger (45) een coalitie vormen. Haar voorkeur gaat uit naar een regering met CDU, maar een zogenaamde verkeerslichtcoalitie bestaande uit SPD, Groenen en FDP, is niet uitgesloten.

Verkiezingsleus

Het succes van de SPD in Saarland wordt voor een deel op het conto van Rehlinger geschreven. Ze is in de huidige coalitie vicepremier en minister van Economische Zaken. In haar jonge jaren deed Rehlinger aan atletiek. Ze is nog steeds houder van het record kogelstoten in Saarland (16,02 meter). Vanwege haar sportieve verleden staat ze bekend om haar strijdlust.

Rehlinger rekent zich nog niet rijk. In 2017 stond ze in de peilingen op gelijke hoogte met de toenmalige CDU-lijsttrekker Annegret Kramp-Karrenbauer. Uiteindelijk had ze toch het nakijken. Ze moet het eerst dus allemaal zien gebeuren.

Toch is de kans heel klein dat Rehlinger zondag opnieuw het onderspit gaat delven. Ze kan intussen op tien jaar regeringservaring terugblikken. ”De Saarlanders kennen mij” is haar verkiezingsleus. Die doet denken aan die van Angela Merkel ”U kent mij”. Wat bovendien in haar voordeel werkt, is dat Die Linke, in Saarland altijd een grote concurrent van de SPD, hopeloos verdeeld is. Veel burgers die normaal gesproken op Die Linke stemmen, gaan nu voor de SPD.

De CDU-lijsttrekker, minister-president Tobias Hans (42), weet de kiezers niet aan te spreken. Hans zelf wijt dit aan de coronamaatregelen. „Steeds was ik de boodschapper van het slechte nieuws”, verdedigt hij zich in de pers. „Ook al deden we het gezamenlijk in de coalitie met Anke Rehlinger, het wordt mij aangerekend.”

Hans gaat gemakshalve voorbij aan het feit dat hij al vanaf zijn aantreden in 2018, dus voordat de coronapandemie uitbrak, niet populair is in Saarland. Hij heeft de reputatie moeilijk benaderbaar te zijn.

Trend

Voor de CDU zou een nederlaag in Saarland stevig aankomen. Na het historisch slechte resultaat bij de Bondsdagverkiezingen september vorig jaar doet de partij er onder leiding van Friedrich Merz alles aan om zich opnieuw op de politieke kaart te plaatsen. Een nederlaag in het Saarland komt dan niet van pas.

Bovendien bestaat de vrees dat voor de CDU een trend ontstaat: eerst verliezen bij de Bondsdagverkiezingen en in Saarland. Volgen dan automatisch nieuwe nederlagen in Sleeswijk-Holstein en Noordrijn-Westfalen in mei en in Nedersaksen in oktober?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer