Politiek

CDA doet tevergeefs tegenvoorstel voor versoepelen abortuswet

D66, GroenLinks, PvdA en VVD blijven erbij dat zwangerschappen voortaan zorgvuldig kunnen worden afgebroken zonder een verplichte minimale beraadtermijn van vijf dagen.

Redactie politiek
2 February 2022 15:15Gewijzigd op 2 February 2022 18:29
Initiatiefnemers Ockje Tellegen (VVD) en Corinne Ellemeet (GroenLinks) tijdens de voortzetting van een wetgevingsoverleg met de Tweede Kamercommissie over een voorgestelde aanpassing van de abortuswet. beeld ANP, Sem van der Wal
Initiatiefnemers Ockje Tellegen (VVD) en Corinne Ellemeet (GroenLinks) tijdens de voortzetting van een wetgevingsoverleg met de Tweede Kamercommissie over een voorgestelde aanpassing van de abortuswet. beeld ANP, Sem van der Wal

De vier partijen zien geen aanleiding om hun voorstel te vervangen door een alternatief van CDA, ChristenUnie en JA21, waarin de abortuswet ook wordt versoepeld, maar op een minder vergaande manier.

Woensdag stelden CDA, CU en JA21 voor om de bestaande bepaling over de beraadtermijn intact te laten en daar vervolgens aan toe te voegen dat artsen ruimte hebben om daarvan af te wijken. De redenen daartoe kunnen zij samen met de ongepland zwangere vrouw bespreken en vaststellen. Die keuze zou vervolgens moeten worden vastgelegd in het dossier.

De drie partijen vinden die benadering behoedzamer dan het voorstel van D66, GroenLinks, PvdA en VVD. Het alternatieve plan kan volgens hen ondervangen dat kwetsbare vrouwen die voorwenden geen aarzeling te hebben straks al bij hun eerste bezoek aan de arts een ingreep ondergaan; iets wat het voorstel van D66, GroenLinks, PvdA en VVD mogelijk maakt. Artsen krijgen zo alsnog een handvat om erop te wijzen dat de wet uitgaat van een vijfdaagse beraadtermijn, zo lichtte CDA-woordvoerster Hilde Palland toe.

De richtlijnen van abortusartsen zetten uitvoerig uiteen hoe zij dienen te handelen bij duidelijke signalen dat een vrouw nog twijfelt over haar abortusverzoek, zo zette Kamerlid Ellemeet van GroenLinks daar namens de initiatiefnemers tegenover. „Een arts zal bij twijfel nooit overgaan tot een ingreep. Dat was zo en dat blijft zo.” Volgens D66-Kamerlid Paternotte heeft het CDA-voorstel een fundamenteel ander uitgangspunt dan dat van D66 en de overige drie partijen. Het tegenvoorstel gaat er volgens hem vanuit dat een denkpauze van minstens vijf dagen noodzakelijk is om tot een zorgvuldige keuze te komen. „Wij nemen als uitgangspunt wat een vrouw nodig heeft”, voegde hij eraan toe.

De Kamer hoeft volgens de initiatiefnemers niet te bepalen welke aanvullingen in de richtlijnen van abortusartsen nodig zijn om te waarborgen dat zwangerschapsafbrekingen na het vervallen van de vaste beraadtermijn zorgvuldig blijven verlopen. Het volstaat volgens hen als zorgminister Ernst Kuipers (D66) daarover het gesprek voert met abortusartsen. In het debat zegde de bewindsman toe daartoe bereid te zijn.

Minder toeschietelijk was Kuipers ten aanzien van ChristenUnie-Kamerlid Bikker die het ministerie aan het werk wilde zetten met het coalitieakkoord. Dat bevat namelijk de aankondiging dat het kabinet het inzicht in de reden voor abortussen wil verbeteren. Bikker vroeg Kuipers dan ook deze beweegredenen opnieuw in kaart te laten brengen, waarbij zij met name benieuwd is naar de motieven voor late zwangerschapsafbrekingen waar geen medische oorzaak aan ten grondslag ligt. Dergelijke onderzoeken worden volgens Kuipers echter al volop uitgevoerd. Hij verwees daarvoor naar financieringsorganisatie ZonMw en zei dat die al diverse onderzoeksopdrachten heeft verleend. Pas als de resultaten, die in 2023 worden verwacht, binnen zijn, wil hij de noodzaak voor extra vervolgonderzoek opnieuw bezien.

Ook twee voorstellen van de SGP om extra informatie te verzamelen, wees Kuipers af. Samen met de BoerBurgerBeweging en JA21 stelde de partij nieuw onderzoek voor naar de ervaringen van vrouwen met zowel abortus als met het uitdragen van een zwangerschap. Tevergeefs, zo bleek. Hetzelfde gold voor het voorstel om klinieken te verplichten de reden die vrouwen aanvoeren voor een abortusverzoek te registreren en die jaarlijks –geanonimiseerd en geaggregeerd– te publiceren. Ook daar is Kuipers geen voorstander van.

De stemming over het wetsvoorstel is volgende week woensdag of donderdag. Om de ChristenUnie te ontzien, blijft dinsdag 8 februari als mogelijke stemmingsdatum buiten schot. Op die dag herdenkt de Kamer namelijk de vorige week overleden GPV-voorman Gert Schutte. Volgens VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans zou het niet gepast zijn als de Kamer meteen daarop zou besluiten de abortuswet te versoepelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Abortus

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer