BinnenlandAbortus
Oproep: Gun een vrouw bedenktijd. Gun het haar kind

Gertrude de Wildt-Brouwer uit Leiderdorp plaatste donderdag een filmpje op LinkedIn waarin ze de Tweede Kamerleden opriep de verplichte beraadtermijn van vijf dagen voor een abortus niet te schrappen. „Vijf dagen zijn heel kort om een levensbelangrijk, onomkeerbaar besluit te nemen.”

L. Vogelaar
Gertrude de Wildt-Brouwer over haar zoontje: „Ik breng David in... Ik zet hem in de voorste linie...” beeld via LinkedIn
Gertrude de Wildt-Brouwer over haar zoontje: „Ik breng David in... Ik zet hem in de voorste linie...” beeld via LinkedIn

In de video vertelde ze over haar zoontje dat na veertien weken zwangerschap levenloos werd geboren. „Ik breng David in, in dit debat, als kleine, stemmeloze vertegenwoordiger van alle embryo’s en foetussen die geaborteerd dreigen te worden. Ik zet hem in de voorste linie om tegen Goliath te vechten. Er wordt over zijn hoofd heen gepraat, geschreeuwd en gebrald. Maar dat kan niet tot in het oneindige doorgaan.”

Een land waar je geen vijf dagen de tijd meer krijgt om je te beraden om zoiets te gaan doen met een embryo of foetus, is een snelkookpan die op ontploffen staat, zei De Wildt. Ze voegde er een oproep aan de parlementariërs aan toe: „Gun aanstaande moeders die broodnodige bedenktijd, gun het die kinderen. Gun jezelf als politicus vijf moeilijke dagen bedenktijd.”

Alternatieven

De videoboodschap was na vier dagen al 19.000 keer bekeken en had 300 likes gekregen, zegt De Wildt. „Met het filmpje richt ik me op politici”, verduidelijkt ze, in antwoord op inhoudelijke reacties die op LinkedIn werden geplaatst. „Zij hebben de macht om met hun beleid een soort veiligheidshekje te zetten om zo’n paardenmiddel als abortus: vijf dagen om je overweging onder de loep te nemen, vijf dagen om te kijken of er echt geen andere mogelijkheid is. Een goede huisarts wijst dan ook op initiatieven zoals Stichting Het Babyhuis, en allerlei andere mogelijkheden voor ondersteuning.

Met mijn filmpje heb ik de aandacht van politici willen vestigen op het ongeboren, wonderlijk gemaakte kindje. Maar toen ik donderdagavond het debat volgde, werd mij wel duidelijk dat degenen die het initiatief steunen voor dat perspectief liever hun ogen sluiten.”

„Het debat ging nauwelijks over het ongeboren kind”, zegt De Wildt. „Het lijkt ook wel alsof je alleen maar iets mag zeggen als je zelf in de positie van een ongewenst zwangere vrouw hebt gezeten. PvdA-leider Ploumen zei tegen een collega-Kamerlid dat hij er niet over mee kon praten omdat hij een man is. Zulke uitspraken helpen het gesprek natuurlijk niet verder. Ik hoop dat ook bij niet-christelijke partijen de discussie op gang komt of ruim 30.000 abortussen per jaar in een welvarend land als Nederland normaal zijn. Zelf zou ik willen dat de mogelijkheid helemaal niet bestond.”

Weloverwogen

Het schrappen van de verplichte beraadtermijn ziet de Leiderdorpse moeder in elk geval als een verslechtering. „Ik las ergens dat 7 procent van de vrouwen in die vijf dagen tot andere gedachten komt.”

Dat een deel van de abortusklinieken het initiatiefwetsvoorstel om de termijn te schrappen, niet toejuicht, noemt De Wildt begrijpelijk. „Het lijkt me dat abortusartsen ook liever vrouwen tegenover zich hebben die een weloverwogen beslissing hebben genomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Abortus

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer