BinnenlandCorona

„Houd onderwijs open, ook met corona”

Hoe kan het onderwijs open blijven, ook als corona (voorlopig) blijft? Onderwijsbestuurders, docenten, studenten, psychiaters en deskundigen dringen bij de politiek aan op een antwoord op die vraag.

Kees-Jan Oskam en Anne Vader
12 January 2022 16:29
beeld ANP, Ramon van Flymen
beeld ANP, Ramon van Flymen

Mbo’s, hogescholen en universiteiten moeten volgende week echt weer fysiek les gaan geven, schreef Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) dinsdagavond aan het OMT en de regering. De beroepsvereniging voor psychiaters wil een „stevig signaal” afgeven: laat álle scholen en onderwijsinstellingen de deuren weer openen. Studentenbonden en onderwijsorganisaties hebben de brief mede ondertekend.

De mentale gezondheid van jongvolwassenen lijdt volgens onderzoeken het meest onder corona. En mentale schade is „óók harde gezondheidsschade”, stellen de psychiaters.

„De gezonde levensjaren die we winnen doordat we met maatregelen de ic’s openhouden, moeten we afwegen tegen het verlies van deze jaren bij jongeren door dezelfde regels”, vindt Arne Popma, voorzitter van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van de NVvP. Het openhouden van de scholen vereist volgens hem vooral een andere manier van kijken naar de pandemie. „We kijken nu vooral naar lichamelijke gezondheid. Maar na twee jaar pandemie moeten we als maatschappij overwegen hóé we het virus in de toekomst willen bestrijden.”

Avondlessen

Jan Hol, bestuurder van de Christelijke Hogeschool Ede, zou graag goede afspraken willen maken met de overheid: onder welke voorwaarden kan het onderwijs áltijd open blijven, ook als corona onder ons blijft? Hij heeft er zelf wel ideeën over. „Als de pandemie ernstig is, kunnen we de lessen verdelen over meer dagdelen en bijvoorbeeld ook ’s avonds college geven. Zo breng je de fysieke presentie wat terug en is het makkelijker om in de school afstand te bewaren.”

Liever zo’n „schuifscenario” dan de huidige „knipperlichtsituatie”, vindt Hol. Uit een eerste rondvraag blijkt dat studenten en docenten van zijn hogeschool wel voor avondlessen te porren zijn, om de winter door te komen.

Perspectief

Ook Joanne de Jong-van Zweeden, zorgcoördinator van het Hoornbeeck College in Rotterdam, pleit ervoor om studenten op school te ontvangen „als het enigszins kan.” Desnoods een paar dagen per week. Ook halve klassen zouden volgens haar al veel helpen. „Dan zie je de studenten tenminste. Als ze maar niet weer maanden op hun kamer opgesloten worden. Dat is echt niet goed.”

Liever hybride les dan niks, zegt Jelco Mastenbroek, sinds dinsdag preses van studentenvereniging CSFR. Studenten missen volgens hem perspectief. „Je wordt heen en weer geslingerd tussen even fysiek onderwijs rond de zomer en een lockdown in de winter, zonder dat er aan die golfbeweging een einde lijkt te komen. Studenten hebben behoefte aan zekerheid en toekomstperspectief, juist in een periode die zo vormend is.”

Ventilatie

Zorg ervoor dat schoolsluiting geen optie meer is om het virus te bestrijden, betoogde het Platform Perspectief Jongeren vorige week al. Die commissie adviseert de overheid over het steunpakket van 8,5 miljard dat de coronaschade in het onderwijs moet herstellen. „Wat is er nodig om het onderwijs aan leerlingen en studenten op een veilige en verantwoorde manier te laten verlopen? Dat is een fundamenteel andere vraag dan de optie overwegen om scholen te sluiten”, schrijft voorzitter Kim Putters.

Het effect van die miljarden hangt volgens hem af van de mogelijkheid om veilig op school aan achterstanden te werken. Voor de lange termijn is dus ook goede ventilatie „van essentieel belang.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer