Recept: mie met boontjes en chilisaus
In het begin van mijn studententijd woonde ik pal naast de supermarkt. Binnen een week wist ik feilloos de weg naar het gangpad met de Wereldgerechten van Knorr. Ik had namelijk om precies te zijn nul kookervaring, en wat is er handiger dan een pak waar alles al in zit en je jezelf niet eerst arm hoeft te kopen aan kruidenpotjes (waarvan ik er overigens wel had, ze zaten bij het huis inbegrepen. Ooit bekeek ik de houdbaarheidsdatum op de onderkant. De oudste was ongeveer van mijn leeftijd).
Mijn mededisgenoten zagen het pakjes-en-zakjesgemak met lede ogen aan. En ik eigenlijk ook, want als student wil je je portemonnee óók niet te veel laten vermageren. En zo ontdekte ik chilisaus.
Álles wordt beter met chilisaus. Je gooit het in je wraps, over je rijst, door je broccoli, bij je aardappels. Daarbij is het goedkoop, gaat het maandenlang mee en hoeft het niet in de koelkast. Studentproof dus.
Ook nu ik weer thuis woon, staat er een rood flesje in de kast. Ik ben de enige die ervan eet. Binnenkort viert het zijn eerste verjaardag – maar chilisaus bederft niet. In elk geval laat ik mezelf in die waan.
Ingrediënten (voor 2 personen)
Mienestjes (2 à 3 per persoon), 250 gr kippendijvlees, 250 gr sperziebonen, 2 paprika’s, zoetzure chilisaus, een handvol (gezouten) pinda’s.
Bereiding
1. Haal de kip uit de vriezer voor je naar college gaat. Staat de kip niet in de vriezer? Sla deze stap over. Staat de kip wel in de vriezer? Sla deze stap in geen geval over, tenzij je een behulpzame huisgenoot hebt of graag je mes bot snijdt op een bonk bikkelhard vlees.
2. Dop de boontjes, mik in een pan met water en laat koken tot ze niet meer tussen je tanden piepen als je ze proeft. Protip: kook tijdens het doppen alvast het water in de waterkoker, dat gaat sneller én de bonen verliezen minder voedingsstoffen. Je kunt natuurlijk ook proberen ze ín de waterkoker te koken, maar voor succes sta ik niet in.
3. Neem twee of drie mienestjes per persoon en laat ze in de rest van het waterkokerwater op laag vuur zacht worden. Af en toe roeren, zodat de mieslierten niet aan elkaar blijven zitten.
4. Snijd de kip in stukjes en bak in 6-8 minuten gaar.
5. Snijd ondertussen de paprika in stukjes en bak deze de laatste paar minuten met de kip mee.
6. Is de mie zacht genoeg naar je wens? Giet het water af en roer een klein beetje olijfolie door de mie, zodat het niet aan elkaar blijft plakken. Giet ook de boontjes af en gooi alle ingrediënten in de grootste pan die je gebruikt hebt. Voeg chilisaus toe naar smaak en roer goed door elkaar.
7. Schep de maaltijd op je bord en bestrooi met pinda’s. Eind van de maand en geld over? Gebruik cashewnoten in plaats van pinda’s. Duur, maar lekker. Eet smakelijk!