Consument

Recept: filosoof

Er zijn vermoedelijk best veel huishoudens waar het de dag na Kerst restjesdag is. Na een paar dagen met extra aangeklede maaltijden, koffierondes en borrelplankjes blijft er nu eenmaal als vanzelf van alles over. Zeker als er geen hongerige tieners in de buurt zijn.

geertje@rd.nl
27 December 2021 16:09
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Ik vind het wel een leuke uitdaging, zo’n koelkast vol restjes. Om onsamenhangende zaken als een schaal koude rijst of aardappelen, een halve zak sla, een aangebroken bakje slagroom, een halve rollade, pannetjes met een bodempje saus, een restant stol, een stompje brie of een kom met snoeptomaatjes waar niemand zin in had te transformeren in een smakelijk gerecht.

Neem de slagroom en de stol: dat zou zomaar samen een broodpudding kunnen worden. De aardappels, de sla, de brie en de tomaatjes: een beetje olie en azijn erbij en het is een salade. Een warme variant met rijst of aardappel: in de koekenpan gebakken koekjes. Overgeschoten groente? Maak er staafmixersoep mee.

Een filosoof is een klassieke manier om een restje vlees op een feestelijke manier te serveren. Het gaat om een eenvoudig ovengerecht dat uit slechts twee componenten bestaat. Op de bodem van de schaal een laagje vlees met saus. En daar bovenop een flinke laag luchtige aardappelpuree, met als extra lekkermaker een krokant korstje.

Ingrediënten (voor 3-4 personen)

1 kg kruimige aardappelen (bijvoorbeeld eigenheimers), 250 g stoofvlees met saus, 150-200 ml volle melk, 30 g boter, nootmuskaat, peper en zout, extra boter voor de bovenkant, paneermeel.

Bereiding

1. Schil en was de aardappelen. Snijd grote exemplaren doormidden. Doe de aardappelen in een pan en voeg water (ongeveer 1,5 cm) en zout toe. Breng aan de kook. Zet het vuur daarna laag. Laat de aardappelen in 20-25 minuten gaar koken. Giet ze af. Breng in een apart pannetje de melk en de boter aan de kook – dat levert volgens kenners de lekkerste puree op. Doe de melk bij de hete aardappels en stamp alles tot een smeuïge puree. Voeg naar smaak (versgemalen) nootmuskaat, peper en zout toe.

2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snijd het vlees klein of trek het met twee vorken uit elkaar. Verdeel het vlees met de saus of de jus over de bodem van een ovenschaal. Schep de aardappelpuree er bovenop. Strijk de bovenkant glad of maak er met de achterkant van een lepel een decoratief patroon in. Bestrooi met wat paneermeel en leg er her en der kleine vlokjes boter bovenop. Bak de filosoof ongeveer een halfuur tot de bovenkant knapperig is en alles door en door heet is.

3. Ingrediënten en hoeveelheden steken bij een restjesrecept als dit niet zo nauw. Een aardappel extra of een aardappel minder: geen probleem. Ligt er nog een halve knolselderij in de koelkast? Maak dan eens puree van aardappel en knolselderij. Geen stoofvlees maar een halve rollade of gebraden kip over? Ook prima. Geen saus? Gebruik een restje vleesjus of een bodempje bouillon. Een laagje overgebleven groente (bloemkool, spruiten) onder de puree verstoppen is geen probleem. Schijfjes appel toevoegen kan ook, maar dan heet zo’n ovengerecht opeens een jachtschotel.

Meer over
RDMagazine

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer