Gezondheid
Rozijnen zwaar vervuild met pesticiden

Rozijnen, voor kinderen vaak gezien als een gezond alternatief voor snoep, zijn zwaar vervuild met een cocktail van pesticiden. Dat blijkt uit onderzoek van Foodwatch.

beeld iStock
beeld iStock

De voedselwaakhond kreeg inzage in meetgegevens van de NVWA. In porties rozijnen blijken gemiddeld tien soorten landbouwgif voor te komen. Eén monster bevatte zelfs 23 bestrijdingsmiddelen.

De NVWA greep niet in omdat de wettelijke norm per afzonderlijk bestrijdingsmiddel niet werd overschreden.

Foodwatch legt de vinger bij de falende wetgeving. „Ondanks jarenlange discussies en onderzoek wordt nog steeds geen rekening gehouden met de stapeleffecten van cocktails bestrijdingsmiddelen, de zogeheten mengtoxiciteit.”

De organisatie roept de politiek en supermarkten op om hiertegen in actie te komen en wijst op de urgentie. „Het Voedingscentrum beveelt de consumptie van rozijnen aan als gezond tussendoortje voor kinderen vanaf één jaar. Vooral kinderen zijn echter gevoelig voor de toxicologische effecten van landbouwgif.”

Rolstoel met duwbeugel

17784594.JPG
beeld TU Delft

Wie geregeld een rolstoel duwt met daarin een partner, kind of vriend(in), kent het euvel: je ziet elkaar niet.

Techneuten van het Erasmus MC en de TU Delft bedachten daarvoor een oplossing. Ze construeerden een handige duwbeugel naast de rolstoel. Zonder verdere aanpassingen zou je op die manier in een rondje gaan lopen. De ontwerpers zorgden voor een handige oplossing: een aangepast zwenkwieltje aan de voorkant van de rolstoel.

Het gaat nog slechts om een prototype, maar inmiddels is er patent aangevraagd op de Ziggy, zoals de nieuwe rolstoel heet. Hij is vernoemd naar de zeventien jaar oude kat van een van de ontwerpers.

De speciale rolstoel gaat nu op tournee langs Nederlandse verzorgingstehuizen.

Bedtijd

Mensen die geregeld na 00.00 uur naar bed gaan, hebben 25 procent meer risico op een hart- of vaatziekte dan degenen die tussen 22.00 en 23.00 gaan slapen. Dat blijkt uit een Britse studie.

Bij personen die tussen 23.00 en 00.00 uur te ruste gaan, is het risico 12 procent hoger, en bij mensen die vóór 22.00 uur in slaap vallen, 24 procent. De onderzoekers analyseerden de gegevens van 88.000 mensen van gemiddeld 61 jaar oud, die zes jaar werden gevolgd. De studie toont een verband maar geen oorzaak aan.

Afwijkende slaaptijden verstoren de biologische klok met nadelige gevolgen voor de gezondheid, denken de onderzoekers. Het minst gezond is gaan slapen na middernacht, mogelijk omdat mensen dan ’s morgens minder licht zien – wat nodig is voor het instellen van de biologische klok.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer