Gezinsenergie vindt nieuwe toeleverancier
Gezinsenergie gaat stroom en gas inkopen bij energiebedrijf VanHelder in Woerden.
Het in reformatorische kring bekende collectief betrok eerder energie bij Anode Energie, maar dat bedrijf vroeg begin december het faillissement aan. Directeur Gijsbert Kamerman van Gezinsenergie zei dinsdag dat dankzij de samenwerking met VanHelder is voorkomen dat zijn 9500 klanten door toezichthouder Autoriteit Consument & Markt bij willekeurige andere energiemaatschappijen worden ondergebracht. Volgens hem is VanHelder „een stabiele partner” die al meer dan tien jaar energie levert aan bedrijven.
Anode viel om doordat een partij waar het bedrijf op zijn beurt stroom en gas inkocht zijn verplichtingen niet nakwam. Daardoor moest Anode op zoek naar een alternatief, terwijl de marktprijzen voor energie de afgelopen maanden sterk gestegen zijn.
Met het faillissement van Anode vervielen ook de lopende contracten met de klanten van Gezinsenergie. Formeel was Anode namelijk hun contractpartner, zegt Kamerman. Vaste prijzen voor stroom of gas zijn daardoor niet meer van toepassing. In de praktijk betekent dit dat de meeste klanten de komende tijd duurder uit zijn.
Alle klanten krijgen uiterlijk volgende week informatie over hun nieuwe voorschot voor de maanden december en januari. Wettelijk is bepaald dat zij tenminste één maand –via Gezinsenergie– aan VanHelder gebonden blijven. Wie wil opstappen, kan dat volgens Kamerman vanaf 11 januari doen.
Voorlopig biedt Gezinsenergie alleen gas en stroom tegen een variabel tarief aan. Dat wisselt per maand, afhankelijk van de prijs waarvoor VanHelder inkoopt. Kamerman verwacht dat de energiemarkt in de loop van 2022 in een rustiger vaarwater met lagere prijzen terechtkomt. Dan wil hij weer contracten tegen een vast tarief voor langere tijd aanbieden.
Sociaal fonds
De directeur kan zich voorstellen dat sommige klanten in financiële problemen kunnen komen, nu ze extra moeten betalen voor gas en stroom. Hij wil hen tegemoet komen via een nog op te richten sociaal fonds. „Hier stoppen we zelf 50.000 euro in. Als het nodig is zullen we een crowdfunding starten onder de achterban en wellicht ook diaconieën aanschrijven om aan het fonds bij te dragen. De solidariteit in onze achterban is heel groot. We willen deze winter niemand in de kou laten staan.”
Kamerman realiseert zich dat de daadwerkelijke financiële situatie van klanten moeilijk is te controleren. „We gaan geen loonstrookjes opvragen. We maken een globale inschatting, eventueel na een telefonische intake. Het is een kwestie van vertrouwen. En mensen die er misbruik van zouden maken, maken de spoeling voor anderen dunner.”
Anode leverde in totaal aan zo’n 14.000 consumenten energie. Ook klanten die niet bij Gezinsenergie zijn aangesloten, krijgen nu stroom en gas van VanHelder.