Economie

Toeleverancier Gezinsenergie op de fles

Energiemaatschappij Anode Energie vraagt het faillissement aan. Daardoor moet onder meer het in reformatorische kring bekende collectief Gezinsenergie op zoek naar een nieuwe leverancier.

Redactie economie​
2 December 2021 11:23
Gasmeter in een meterkast. Klanten van Gezinsenergie hoeven niet bang te zijn dat ze geen energie meer geleverd krijgen, nu het bedrijf op zoek moet naar een nieuwe toeleverancier. beeld ANP, Koen van Weel
Gasmeter in een meterkast. Klanten van Gezinsenergie hoeven niet bang te zijn dat ze geen energie meer geleverd krijgen, nu het bedrijf op zoek moet naar een nieuwe toeleverancier. beeld ANP, Koen van Weel

Anode Energie kondigde de faillissementsaanvraag woensdag aan. Volgens het bedrijf komt een partij waarbij het gas en elektriciteit inkoopt zijn verplichtingen niet na. Daardoor moest Anode Energie plotseling op zoek naar een alternatief, terwijl de marktprijzen sterk gestegen zijn.

Zo was elektriciteit in november gemiddeld ruim vier keer zo duur als een jaar eerder en gas bijna zes keer zo duur. Een bankroet bleek onafwendbaar. Toezichthouder de Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldde donderdag dat de leveringsvergunning is ingetrokken.

Anode Energie heeft zo’n 14.000 directe en indirecte klanten voor kleinverbruik. Ongeveer 9500 daarvan hebben een contract met Gezinsenergie in Papendrecht, zegt directeur Gijsbert Kamerman van Gezinsenergie desgevraagd.

Kamerman kreeg het nieuws van Anode Energie woensdag eind van de middag te horen. Begin van de avond informeerde hij per e-mail zijn eigen klanten. Die hoeven niet bang te zijn dat ze geen stroom en gas meer krijgen. „Het is bij wet geregeld dat de levering gewoon doorgaat”, zegt Kamerman.

Nieuw aanbod

Gezinsenergie gaat op zoek naar een andere leverancier. Zodra daar duidelijkheid over is, krijgen de klanten bericht. Kamerman verwacht dat dit „binnen enkele dagen” het geval zal zijn.

Doordat zijn toeleverancier wegvalt, is Gezinsenergie gedwongen lopende contracten met de klanten open te breken. Die krijgen straks een nieuw contract aangeboden.

Gezien de hoge energieprijzen van dit moment, verwacht Kamerman dat hij zijn klanten zal aanraden om voorlopig tegen variabel tarief stroom en gas in te kopen. Dat is sinds enkele weken ook al het advies dat Gezinsenergie op zijn website aan nieuwe klanten geeft.

De variabele tarieven liggen hoger dan de tarieven in de nu nog lopende vaste contracten met een één- of meerjarige looptijd, erkent de directeur. „Maar wie straks voor een vast contract kiest, is nog veel duurder uit. Het is slimmer om even door de zure appel heen te bijten en op een gunstig moment een vast contract af te sluiten. De verwachtingen in de markt zijn dat de energieprijzen in het voorjaar weer omlaag gaan.”

Gezond

Op de vraag of Gezinsenergie zelf ook in problemen kan komen, zegt Kamerman: „Natuurlijk staan we voor een hele grote uitdaging. Maar we zijn een gezond bedrijf en ik reken op de loyaliteit van onze klanten. We krijgen veel mailtjes en telefoontjes. Sommige mensen zijn boos, maar de meesten hebben begrip voor de situatie.”

Hij benadrukt dat hij geen enkel signaal had dat Anode Energie in moeilijkheden zat. „Dit bedrijf is al twintig jaar actief. Kort geleden heb ik nog met ze om tafel gezeten en was er niets aan de hand.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer