Het coronavirus grijpt om zich heen. Coronavariant omikron uit Zuid-Afrika is inmiddels ook in Nederland vastgesteld. Alle ziekenhuizen stellen planbare zorg uit. Vrijdagavond werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Volg het nieuws op de voet in dit liveblog.
Advertentie
De vreugdevuren in Den Haag gaan dit jaar niet door vanwege de coronamaatregelen. Volgens burgemeester Jan van Zanen zijn er door de coronaregels nu „te veel onzekerheid en te weinig aanknopingspunten om de voorbereidingen verder voort te zetten”. De vreugdevuren zouden voor het eerst weer plaatsvinden sinds de jaarwisseling 2018-2019. Ook de vuurwerkshow bij de Hofvijver is afgeblazen.
De gemeente wilde vreugdevuren toestaan in Scheveningen en de Haagse wijken Laak, Escamp en Duindorp. Volgens Den Haag hebben de Omikron-variant, het hoge aantal besmettingen en onduidelijkheid over wat er mag tijdens de jaarwisseling roet in het eten gegooid.
„Het kabinet maakt niet eerder dan 14 december eventuele versoepelingen of (lokale) mogelijkheden bekend”, stelt de gemeente in een verklaring. „Dat is te laat om nog verantwoord en veilig een vreugdevuur te kunnen organiseren. Daarnaast levert het voor organisatoren te veel onzekerheid en onaanvaardbare financiële risico’s op.”
De gemeente vreest bovendien voor een „onbeheersbare toestroom van publiek” naar de vreugdevuren, nu veel andere steden de festiviteiten voor oud en nieuw eerder al hebben afgeblazen. „Omdat de vreugdevuren een eerlijke kans verdienen, is dat een onaanvaardbaar risico.”
Van Zanen spreekt van „een grote tegenvaller” voor alle betrokkenen en „wederom een domper” voor de buurten waar de vuurstapels gebouwd zouden worden. „Er is vanaf januari tot vandaag met vereende krachten gewerkt aan het verantwoord realiseren van de nieuwe vorm van deze Haagse traditie.” De burgemeester drukt mensen op het hart om in aanloop naar en ook gedurende oud en nieuw „de rust te bewaren”.
De organisatie van het vreugdevuur in Duindorp zegt de beslissing „zeer te betreuren”. „Maar helaas zijn er geen andere mogelijkheden”, schrijft de organisatie op Facebook. Ook de organisatie van het Scheveningse vreugdevuur laat weten dat het feest niet doorgaat.
„Ondanks de inspanningen tot het laatste moment van onze burgemeester Jan van Zanen is het hem niet gelukt om de vreugdevuren alsnog door te laten gaan.”
Bij de afgelopen jaarwisseling konden de vuren ook als gevolg van de coronaregels niet doorgaan. Het jaar daarvoor waren de stapels niet toegestaan, nadat het op 1 januari 2019 mis was gegaan op het Scheveningse strand. In die nieuwjaarsnacht blies de wind smeulende deeltjes naar het dorp. Daardoor ontstond groot gevaar en veel schade. De houtstapels van Scheveningen en Duindorp waren veel hoger dan afgesproken, maar de gemeente deed daar te weinig tegen. Die conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid leidde tot het opstappen van burgemeester Pauline Krikke.
De Omikron-variant van het coronavirus geeft een drie keer hoger risico op besmetting dan de al zeer besmettelijke Delta-variant, melden Zuid-Afrikaanse gezondheidsinstellingen. Zij zeggen bewijs te hebben dat de Omikron-variant mensen die eerder zijn besmet en immuun zouden moeten zijn voor Covid-19 opnieuw kan besmetten. Het onderzoek is nog niet beoordeeld door andere wetenschappers en is daarom nog niet gepubliceerd.
De nieuwe variant is inmiddels in tientallen landen vastgesteld en heeft geleid tot reisbeperkingen vanuit zuidelijk Afrika. In Zuid-Afrika werd Omikron vorige week ontdekt. De verwachting is dat die variant de komende maanden dominant gaat worden. Hoe ernstig de ziektesymptomen zijn in vergelijking met eerdere varianten is nog onduidelijk.
De Tweede Kamer heeft donderdag een motie verworpen waarin een mogelijke vaccinatieplicht werd uitgesloten. Toch is een meerderheid in de Kamer daar nog altijd tegen.
Mensen met klachten die kunnen wijzen op corona mogen vanaf vrijdag een zelftest doen om te controleren of ze met het coronavirus zijn besmet. Als de uitslag negatief is, hoeven ze niet thuis te blijven. Bij een positieve test, moeten ze alsnog voor een tweede test naar de GGD.
Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Tot dusver was het advies om bij corona-achtige klachten altijd een GGD-test te laten doen.
Reden voor de aanpassing is dat het Outbreak Management Team onlangs concludeerde dat een zelftest bij milde klachten een goed alternatief is voor een professionele test bij de GGD. Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat mensen zelf mogen kiezen: wie met milde klachten liever naar de GGD gaat, staat dat vrij.
Als de klachten aanhouden, is het advies om een dag later nog een zelftest te doen. Als de klachten langer aanhouden, of erger worden, moeten mensen alsnog naar de GGD.
Het nieuwe advies geldt niet voor mensen met een kwetsbare gezondheid, of mensen die werken met kwetsbaren.
Nog eens twintig mensen in Europese landen blijken de Omikron-variant van het coronavirus onder de leden te hebben. Het totale aantal gevallen stijgt daarmee naar 79. Daarnaast zijn er een paar verdachte maar nog niet bevestigde gevallen, dus het cijfer kan volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC nog oplopen.
De variant is vastgesteld in vijftien landen in de Europese Unie en de zogeheten Europese Economische Ruimte. Nederland is koploper met zestien bevestigde Omikron-gevallen. In Portugal hebben zeker veertien mensen die variant opgelopen, in Duitsland tien en in Italië negen. De andere landen zijn Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Griekenland, IJsland, Ierland, Noorwegen, Spanje en Zweden.
Buiten de regio is de Omikron-variant ook vastgesteld in zestien andere landen, waaronder Zuid-Afrika, Botswana, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Zuid-Korea, Zwitserland, Ghana en de Verenigde Arabische Emiraten. Wereldwijd zijn er nu 390 gevallen vastgesteld in 31 landen.
De meeste positief geteste mensen zijn onlangs in Afrika geweest. Maar in België, Duitsland en Groot-Brittannië is de variant ontdekt bij mensen die zelf niet op reis zijn geweest en die ook niet in contact waren met iemand die op reis is geweest.
Door een eerdere storing in de computersystemen zijn in de afgelopen dag meer positieve coronatests geregistreerd dan er daadwerkelijk waren. De nieuwe gevallen die woensdag niet konden worden meegerekend, zijn nu alsnog meegeteld. Daardoor komt de teller donderdag uit op 23.142 bevestigde besmettingen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet niet hoeveel positieve tests er woensdag en donderdag zouden zijn geweest zonder storing.
Het aantal van donderdag is het hoogste aantal positieve tests in ruim een week tijd, maar het gemiddelde blijft redelijk stabiel. In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 150.800 meldingen van positieve tests. Het komt neer op gemiddeld 21.543 nieuwe gevallen per dag.
Dat totaal over de afgelopen week ligt zo’n 3 procent lager dan het totaal over de zeven dagen ervoor. Het is de tweede dag op rij dat het aantal positieve tests op weekbasis daalt. Daarvoor was het 58 dagen achter elkaar gestegen.
Het Overlegcomité van de zes Belgische regeringen komt vrijdagmorgen om 09.00 uur in spoedberaad bijeen om de coronasituatie in het land te bespreken en naar verwachting meer beperkende maatregelen te treffen. Aanleiding is met name de situatie op de ic-afdelingen van de ziekenhuizen, scholen die moeten sluiten vanwege de besmettingscijfers en de komst van de Omikron-variant. In België zijn daar tot nu toe vier gevallen van vastgesteld.
Volgens Belgische media zou de directe sluiting gedurende tien dagen van de scholen en sluiting van de horeca om 20.00 uur worden overwogen. De corona-experts raden bovendien aan weer met ‘bubbels’ te gaan werken. Op privébijeenkomsten zouden maximaal vijf personen mogen zijn. Ook staat het schrappen van grote evenementen op hun wensenlijst.
Het is de derde keer binnen drie weken dat het comité zich over Covid-19 buigt. Het volgende overleg stond gepland voor 15 december, maar de minister-president van Vlaanderen, Jan Jambon, trok aan de bel vanwege de nijpende situatie in de ziekenhuizen en in het onderwijs. Er zijn volgens nieuwszender VRT ook grote zorgen over twee evenementen in het Antwerpse Sportpaleis en de Lotto Arena waar dit weekend tienduizenden mensen worden verwacht.
De nationale spoormaatschappij NMBS schroeft het aantal treinen per dag met 120 terug vanwege de hoge personeelsuitval.
Militairen zijn donderdag begonnen met het helpen van GGD’en bij het afnemen van coronatests. Zes GGD-regio’s maken nu gebruik van de extra hulp, aldus een woordvoerder van GGD GHOR, de landelijke koepel van GGD’en. Dat zullen er volgende week ongeveer twaalf zijn. Nederland bestaat uit 25 regio’s.
De militairen zijn onder andere aan de slag gegaan in een teststraat in Almere. Zo helpen zij de testcapaciteit te verhogen, aldus GGD Flevoland. „Door de hulp van Defensie kunnen we meer en sneller mensen testen.”
Het ministerie van Defensie meldde woensdag al dat 83 militairen zijn opgeleid voor het afnemen van tests. De rest van de groep van in totaal 391 militairen krijgt nog uiterlijk tot en met maandag zo’n training. Daarna worden zij ingezet op een GGD-locatie. De eerste tests doen ze nog onder begeleiding. Daarna gaan zij zelfstandig aan het werk.
Vrijdag bleek dat demissionair coronaminister Hugo de Jonge hulp aan Defensie had gevraagd om zoveel mogelijk ouderen voor het einde van het jaar een boosterprik te geven. Volgens hem gaan 750 militairen daarbij helpen. De eerste kleine vierhonderd daarvan worden ingezet voor de hulp bij testen.
Een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht zei eerder deze week dat GGD’en met de extra medewerkers vanuit Defensie eigen personeel vrij zouden kunnen maken om te helpen bij vaccineren. GGD GHOR kon vragen hierover tot nu toe niet beantwoorden.
Advertentie
Als de overheid coronazelftesten gratis en laagdrempelig zou verstrekken, dan zou dat kunnen bijdragen aan een hogere testbereidheid. Tot die conclusie komt het RIVM na eigen onderzoek. Daarmee zou het kosteloos verspreiden van de testen „kunnen bijdragen aan het eerder opsporen van het virus en eventueel ook aan het beperken van sociaaleconomische gezondheidsverschillen”.
Het instituut peilde bij ruim 3200 mensen hoe ze omgaan met het testadvies. Als mensen zelftesten in huis hebben, verwachten ze zichzelf een stuk vaker op de eerste dag waarop ze klachten hebben te testen dan wanneer ze geen testen voorhanden hebben.
Als mensen uitgaan van het scenario dat ze thuis testen op voorraad hebben, zegt 42,2 procent zichzelf dan direct te zullen testen bij klachten. Als ze ervan uitgaan dat ze geen zelftesten in huis hebben, denkt slechts 20,5 procent op dezelfde dag nog een zelftest te doen.
Als mensen zichzelf testen, zullen ze wel wat minder vaak een PCR-test bij de GGD gaan doen. Het RIVM heeft berekend dat alles bij elkaar het percentage van de mensen dat niet direct een test zal doen bij klachten kan afnemen van 47,4 procent tot 33,5 procent, als mensen zelftesten in huis hebben.
Zelftesten gelden wel als minder betrouwbaar dan PCR-testen, maar als ze meer worden gebruikt, kan alsnog de kans dat besmettingen tijdig worden ontdekt toenemen, redeneert het RIVM. Om die reden verandert ook deze vrijdag het testadvies. Wie milde klachten heeft die kunnen duiden op corona, zoals snotteren en keelpijn, kan volgens het officiële advies voortaan kiezen tussen een zelftest of een test bij de GGD.
Van de ondervraagden had 78 procent zelftesten in huis. Twee op de drie van deze mensen had nog altijd de zelftesten in huis die de overheid eerder dit jaar gratis verstrekte aan iedereen die ze aanvroeg. Drie op de tien had ze zelf gekocht en 15 procent had ze gratis gekregen via het onderwijs.
De leiders van de zestien Duitse deelstaten, bondskanselier Angela Merkel en haar beoogde opvolger Olaf Scholz willen dat er vanaf februari 2022 een vaccinatieplicht komt voor alle Duitsers. Verder zijn ze het eens geworden over ingrijpende regels die gericht zijn op mensen die niet zijn ingeënt tegen het coronavirus.
Over de vaccinatieplicht moet nog gestemd worden in het Duitse parlement. De parlementariërs hoeven bij deze stemming niet de partijlijn te volgen, maar mogen stemmen zoals ze dat zelf willen. Doordat de vaccinatieplicht in februari in moet gaan, hebben mensen nog voldoende tijd om daarvoor hun inentingen tegen het coronavirus te halen.
„We hadden allemaal gehoopt dat de vaccins optioneel maken genoeg zou zijn. Maar vaccineren is de enige weg uit de pandemie en daarom moeten we dit besluit nemen”, aldus de bondskanselier.
Mensen die niet zijn ingeënt, worden voor een groot deel uit het openbare leven in Duitsland verbannen. Veel vrijetijdsbesteding is alleen nog toegankelijk voor mensen die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of die recent zijn genezen. En zelfs dan is er op sommige plekken nog een negatieve testuitslag nodig.
De regel geldt voor horeca, theaters, bioscopen en niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels. Supermarkten blijven wel voor iedereen open. Discotheken en nachtclubs mogen openblijven, maar moeten sluiten zodra er meer dan 350 besmettingen per 100.000 inwoners van de betreffende regio zijn geteld de afgelopen week.
Privébijeenkomsten worden ook flink beperkt voor ongevaccineerden. In het gezelschap van een persoon zonder inenting mag een huishouden maximaal twee gasten verwelkomen. Die regel geldt al als van alle aanwezigen een persoon niet is ingeënt.
Bij grote bijeenkomsten wordt het maximale aantal bezoekers teruggebracht naar 50 procent van de capaciteit met een maximum van 5000. Voor voetbalwedstrijden ligt dit maximum op 15.000, in het geval dat er meer dan 30.000 mensen in een stadion kunnen.
Een andere maatregel die niet alleen gericht is op ongevaccineerde mensen is de mondkapjesplicht op scholen. Leerlingen en docenten moeten in school een mondkapje op. Het is niet gespecificeerd of dit ook nog geldt als de leerlingen op hun plek zitten in de les.
Ook komt er een vuurwerkverbod in Duitsland rond de jaarwisseling. Daarnaast komt er een samenscholingsverbod rond oud en nieuw.
„De vierde golf moet snel gebroken worden”, zei Merkel tijdens het aankondigen van de regels. De regering hoopt dat het aantal besmettingen snel terugloopt.
Het aantal coronabesmettingen in Duitsland stijgt de laatste weken snel, net als in buurlanden zoals Nederland. De ziekenhuiszorg komt daardoor steeds meer onder druk te staan.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in de ziekenhuizen is donderdag opgelopen tot 605, het hoogste niveau sinds 23 mei. Dat zijn er 18 meer dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
In totaal liggen liggen er nu 2813 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 45 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal toe met 27 tot 2208.
In de afgelopen 24 uur werden op de verpleegafdelingen 352 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic’s werden 58 mensen opgenomen. Het LCPS ziet vooralsnog geen signalen dat het aantal Covidpatiënten in de ziekenhuizen snel gaat dalen.
De Omikron-variant van het coronavirus zal in de komende maanden verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van alle coronabesmettingen in Europa. De virusversie lijkt zich aanzienlijk sneller te verspreiden dan de Delta-variant, die nu goed is voor vrijwel alle besmettingen. Dat zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC.
Militairen zijn donderdag begonnen met het helpen van GGD’en bij het afnemen van coronatests. Zes GGD-regio’s maken nu gebruik van de extra hulp, aldus een woordvoerder van GGD GHOR, de landelijke koepel van GGD’en. Dat zullen er volgende week ongeveer twaalf zijn. Nederland bestaat uit 24 regio’s.
De militairen zijn onder andere aan de slag gegaan in een teststraat in Almere. Zo helpen zij de testcapaciteit te verhogen, aldus GGD Flevoland. „Door de hulp van Defensie kunnen we meer en sneller mensen testen.”
Het ministerie van Defensie meldde woensdag al dat 83 militairen zijn opgeleid voor het afnemen van tests. De rest van de groep van in totaal 391 militairen krijgt nog uiterlijk tot en met maandag zo’n training. Daarna worden zij ingezet op een GGD-locatie. De eerste tests doen ze nog onder begeleiding. Daarna gaan zij zelfstandig aan het werk.
Twee valse coronacheck-apps die in omloop zijn, sluizen de QR-codes van hun gebruikers door naar een onbekende bestemming. Dat meldt de NOS na onderzoek.
De apps zijn bedoeld om met andermans QR-code ergens naar binnen te kunnen, of juist als ondernemer een controle op QR-codes te veinzen zonder dat er daadwerkelijk wordt gecontroleerd.
Uit een analyse van de broncode van de app blijkt dat de QR-codes die gebruikers scannen, worden doorgestuurd naar een externe server. Wie tot de QR-codes toegang heeft en wat er vervolgens met de codes gebeurt, is onbekend.
De Gezondheidsraad heeft al in september geadviseerd om de boostercampagne voor te bereiden. Dat zegt een woordvoerder in reactie op kritiek van coronaminister Hugo de Jonge, die woensdag in de Tweede Kamer naar de raad verwees voor de vraag waarom het toedienen van boosterprikken zo traag gaat. De raad blijft erbij dat er in september nog geen medisch-wetenschappelijke aanleiding was om te beginnen met boosters.
„Wij hebben wel op 14 september al geadviseerd: zorg dat je er klaar voor bent, zodra wij positief adviseren over het starten van een boosterprikcampagne”, aldus de woordvoerder van de Gezondheidsraad. Dat advies om onder meer ouderen een extra prik te geven kwam op 2 november, maar sindsdien komt het vaccineren nog maar traag op gang. Een plan voor het versnellen van de campagne heeft De Jonge voor komende vrijdag in het vooruitzicht gesteld.
Kamerleden stelden woensdag vragen over de trage start van de campagne. De Jonge zei de vragen terecht te vinden, maar wilde zelf nog geen conclusies trekken. „Ik denk dat het goed is om die vraag bij het RIVM en de Gezondheidsraad te leggen”, zei hij.
Nederland heeft in vergelijking met andere Europese landen nog maar heel weinig boostervaccinaties toegediend.
Wetenschappers denken de oorzaak te hebben gevonden van de zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin waarbij bloedstolsels (trombose) worden gevormd.
Honderdtwintig studenten geneeskunde en verpleegkunde gaan vanaf komend weekend zorgmedewerkers ondersteunen op de intensive care van het Erasmus MC in Rotterdam.
De Europese Unie moet het hebben over het verplichten van een coronaprik. Dat zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie woensdag.
De druk op de zorg neemt met de dag toe. Het ziekteverzuim stijgt, het aantal cliënten ook. Eén ding is duidelijk: het zorgpersoneel loopt op de laatste benen.
In Duitsland overleggen de leiders van de zestien deelstaten, bondskanselier Angela Merkel en haar beoogde opvolger Olaf Scholz donderdag over het invoeren van strenge coronamaatregelen. Duitse media melden dat wordt gesproken over ingrijpende beperkingen voor ongevaccineerden.
Scholz had eerder al bekendgemaakt dat hij een voorstander is van een vaccinatieplicht voor alle Duitsers. Die moet voor het einde van het jaar zijn goedgekeurd door het parlement en per februari 2022 ingaan.
De leiders kijken donderdag naar een omvangrijk pakket aan maatregelen, schrijven Duitse media. Zo krijgen mensen mogelijk alleen nog toegang tot niet-essentiële winkels, horeca, bioscopen en theaters als ze bewijs kunnen tonen van inenting of genezing. Voor de horeca, bioscopen en theaters kan zelfs nog een aanvullende negatieve test worden gevraagd, het zogeheten 2GPlus. Privébijeenkomsten worden in een conceptvoorstel flink beperkt voor mensen die niet zijn ingeënt, zij mogen nog maximaal twee mensen van een ander huishouden ontmoeten, binnen of buiten.
Het aantal aanwezigen bij evenementen wordt waarschijnlijk flink beperkt. Voor evenementen die binnen worden gehouden wordt een limiet overwogen van maximaal 2500 bezoekers. Bij voetbalwedstrijden wordt een bezetting van 30 procent gehanteerd, tot een maximum van 10.000 supporters.
Scholen blijven in Duitsland nog open, maar alle leerlingen en docenten moeten mondkapjes gaan dragen.
De Britse medicijnwaakhond heeft groen licht gegeven voor het gebruik van het middel sotrovimab van farmaceut GlaxoSmithKline. Dat medicijn, dat ook bekendstaat als Xevudy, is bedoeld voor de behandeling van patiënten die na een coronabesmetting een verhoogd risico lopen op een ernstig ziekteverloop, meldt toezichthouder MHRA.
MHRA noemt het zogeheten monoklonale antilichaam „veilig en effectief”. Een enkele dosis verkleint de kans op overlijden of ziekenhuisopname met 79 procent voor coronapatiënten uit risicogroepen die ziekteverschijnselen vertonen, concludeert de Britse toezichthouder. Ook bij de Europese toezichthouder EMA loopt een aanvraag om het middel goed te keuren.
Het middel lijkt volgens voorlopige onderzoeksresultaten ook effectief te zijn tegen de nieuwe Omikron-variant, meldt de maker. Dat onderzoek loopt nog wel.
Mensen met het downsyndroom die thuis wonen, krijgen vanaf vrijdag, verspreid over enkele weken, een uitnodiging voor de boostervaccinatie. Ze krijgen de uitnodiging via de huisarts, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.
Mensen met Down die in een zorginstelling wonen krijgen sinds vorige week woensdag een boostervaccinatie aangeboden.
Uit advies van de Gezondheidsraad blijkt dat volwassenen met het downsyndroom ondanks vaccinatie „een sterk verhoogd risico hebben op ernstige ziekte” door Covid-19. ’Dit risico is vergelijkbaar met het risico voor mensen van 60 jaar en ouder. Daarom krijgen zij versneld een boostervaccinatie aangeboden”, aldus het RIVM.
Mensen die niet mobiel zijn, om psychische of fysieke redenen, krijgen sinds woensdag bericht van hun huisarts. Zij zullen, na instemming, door hun huisarts worden aangemeld bij de GGD. De GGD maakt vervolgens een afspraak om de boostervaccinatie aan huis te geven. Dit geldt ook voor mensen met Down die niet in staat zijn om naar de vaccinatielocatie te komen.
De druk op de zorg neemt met de dag toe. Het ziekteverzuim stijgt, het aantal cliënten ook. Eén ding is duidelijk: het zorgpersoneel loopt op de laatste benen.
Doordat steeds meer ziekenhuizen de planbare zorg afschalen of zelfs staken, dreigen grote groepen patiënten twee keer hun eigen risico te moeten betalen. Dat gebeurde bij vorige coronagolven ook al, maar sindsdien is er niets veranderd. Dat zegt de Patiëntenfederatie Nederland tegen BNR.
Door het systeem van de zogenoemde Diagnose Behandel Combinatie, DBC, kan het voorkomen dat mensen twee keer hun eigen risico moeten betalen voor één medische behandeling. Een DBC is een periode waarbinnen een zorgtraject plaatsvindt, die begint op de eerste dag dat de patiënt een zorgtraject start en eindigt als het zorgtraject is afgerond, bijvoorbeeld met een geslaagde operatie. Een DBC heeft een geldigheidsduur van maximaal 120 dagen.
Meer dan de helft van de reizigers uit Zuid-Afrika die in isolatie zijn in een quarantainehotel in Badhoevedorp mogen het hotel verlaten, heeft de GGD Kennemerland donderdag bekendgemaakt.
„Zij kunnen hun reis vervolgen”, aldus de dienst. De reizigers testten woensdag negatief op corona. Personen die positief getest zijn, blijven nog enige tijd in isolatie. Hoeveel dat er zijn, maakte de GGD niet bekend.
Nederland blijft een van de grootste brandhaarden voor het coronavirus in Europa en kleurt daarom ook de komende week volledig donkerrood op de Europese kaart van coronagevallen. Donkerrood is de hoogste waarschuwingskleur.
Het is de derde week op rij dat alle twaalf provincies op het hoogste niveau staan op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Die maakt elke week zo’n kaart. Op donderdag komt de zestigste editie uit.
Het aantal positieve tests in Nederland is al heel hoog en stijgt nog verder, maar de toename gaat wel iets minder snel dan in de vorige weken. Bij de dagelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is ook een afvlakking te zien, het aantal nieuwe gevallen schommelt de laatste weken tussen de 20.000 en 23.000 per dag.
Limburg is een van de grootste brandhaarden in heel Europa. In de afgelopen twee kalenderweken, de periode waar het ECDC naar kijkt, zijn daar meer dan 29.200 mensen positief getest. Dat komt neer op 2616 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Anders gezegd: op elke 38 Limburgers is er een momenteel besmet.
Het aantal positieve tests in Limburg steeg met 30 procent ten opzichte van de kaart van vorige week. Voor Limburg is dat de langzaamste stijging sinds begin oktober, aan de start van de huidige golf.
Ook in andere provincies is te zien dat de stijging wat langzamer gaat. De grootste stijger ten opzichte van vorige week is Zeeland, waar het aantal positieve tests met bijna 38 procent toenam. In Noord-Brabant en Groningen steeg het aantal gevallen met ruim 33 procent. Vorige week was Gelderland de langzaamste stijger met een plus van bijna 42 procent. Met andere woorden: de snelste stijgers nu stijgen langzamer dan de langzaamste stijger van vorige week.
Het Italiaanse medicijnagentschap AIFA heeft het vaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd voor gebruik bij kinderen tussen de 5 en 11 jaar oud. De kinderen krijgen een derde van de dosis die voor volwassenen gebruikt wordt.
De Italianen volgen daarmee het advies van de Europese toezichthouder voor vaccins, het EMA, dat onlangs het vaccin van Pfizer en BioNTech goedkeurde voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud.
Het vaccin heeft „een hoge effectiviteit en er zijn momenteel geen zorgen rondom de veiligheid”, schrijven de Italiaanse wetenschappers van het AIFA in een verklaring.
In Nederland komt de Gezondheidsraad op korte termijn met een advies over vaccins voor kinderen. Daarna besluit het kabinet over vaccinatie.
Elders in de wereld worden jonge kinderen al gevaccineerd, zo zijn er in de Verenigde Staten al miljoenen kinderen tussen de 5 en 12 jaar ingeënt. Experts van de Franse gezondheidsautoriteiten adviseerden eerder deze week dat jonge kinderen een coronaprik kunnen krijgen als ze bij een besmetting extra risico lopen of met kwetsbare mensen wonen.
Wetenschappers denken de oorzaak te hebben gevonden van de zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin waarbij bloedstolsels (trombose) worden gevormd. Onderzoekers in Wales en de Verenigde Staten kwamen er volgens de BBC achter dat een eiwit in het bloed wordt aangetrokken door een belangrijk onderdeel van het vaccin.
Het vaccin van AstraZeneca heeft volgens schattingen wereldwijd een miljoen levens gered door bescherming te bieden tegen het coronavirus. Eerder dit jaar kwam de prik echter in opspraak omdat er een mogelijk verband zou zijn tussen het vaccin en ernstige bloedafwijkingen, waardoor in Nederland werd besloten het vaccin niet meer te gebruiken.
Onderzoekers van AstraZeneca sloten zich aan bij de Britse en Amerikaanse wetenschappers. Een woordvoerder van de farmaceut legt aan de BBC uit dat de kans op de bloedstolsels groter is na besmetting met het coronavirus dan na een vaccinatie. Het is echter nog altijd niet helemaal duidelijk waarom de bijwerking in sommige gevallen optreedt.
Het AstraZeneca-vaccin, dat bestaat uit genetisch materiaal en een algemeen verkoudheidsvirus, wordt normaliter geïnjecteerd in een spier, maar soms komt een deel van het middel in de bloedbaan terecht. Dan is er een kans dat het een bepaald eiwit in het bloed aantrekt, wat in zeldzame gevallen zorgt voor een reactie van het immuunsysteem. Die reactie zorgt ervoor dat antistoffen het geïnjecteerde verkoudheidsvirus aanvallen, wat kan leiden tot de bloedstolsels.
Hoewel hiermee naar alle waarschijnlijkheid duidelijk is wat de bloedstolsels veroorzaakt, moeten er volgens de onderzoekers nog „veel stappen gezet” worden. Zo is het nog niet duidelijk waarom sommige mensen vatbaarder zijn voor de bijwerking dan anderen.
Het ministerie van VWS heeft dit jaar voor miljoenen extra aan mondkapjes ingekocht bij DSM, hoewel de voorraad toen al gigantisch groot was. Het chemieconcern kreeg ook nog een vergoeding van 7,1 miljoen euro. De order en compensatie kwamen tot stand na een conflict met DSM over de aankoop van een mondkapjesmachine, meldt de Volkskrant.
Dat blijkt uit interne documenten die de Volkskrant heeft gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De extra order van 11,6 miljoen mondkapjes voor een joint venture van DSM en VDL (Dutch PPE Solutions) in april 2021 werd toegekend zonder aanbesteding. De overheid beriep zich daarbij op ‘dwingende spoed’, hoewel er intern twijfel was of die argumentatie nog wel opging. VWS en DSM willen niet zeggen hoeveel er in totaal is betaald voor de mondkapjes.
Aan de extra miljoenenorder voor Dutch PPE Solutions ging een conflict vooraf tussen de overheid en het chemieconcern over de aanschaf van een machine, schrijft de krant. DSM ging ervan uit dat de overheid financieel garant zou staan. Op het moment dat DSM de machine had ingekocht, krabbelde de overheid terug, aldus de krant.
Japan stelt zich toch iets soepeler op ten opzichte van inwoners die terug willen keren naar het land. Woensdag vroegen de autoriteiten vanwege de Omikron-variant nog aan luchtvaartmaatschappijen om een maand lang geen nieuwe tickets te verkopen voor vluchten naar Japan, donderdag kwam de regering daarop terug.
De vragen die in de Tweede Kamer leven over de trage start van de boostercampagne in Nederland zijn terecht. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in het coronadebat in de Tweede Kamer over de zondag aangescherpte maatregelen. Voor veel sectoren geldt een avondlockdown vanaf 17.00 uur. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de besluiten, ondanks kritiek van met name de oppositie op de aanpak.
Veel partijen wilden van de bewindsman weten waarom Nederland onderaan het Europese lijstje bungelt als het aankomt op boostervaccinaties. Uit andere landen waren er ook onderzoeken die wezen op het nut van een boosterprik. De Gezondheidsraad adviseerde op 2 november om te beginnen met het zetten van boosterprikken bij ouderen en bewoners van zorginstellingen. Tot die tijd was de raad terughoudend over het nut van een snelle toediening van boosters.
De Jonge vindt de vragen vanuit het parlement terecht, maar wilde zelf nog geen conclusies trekken. „Ik denk dat het goed is om die vraag bij het RIVM en de Gezondheidsraad te leggen”, zei hij.
Het kabinet wil deze maand breder kijken naar manieren om de aanpak van de coronacrisis te verbeteren. Dat zal het ministerie van VWS samen oppakken met alle betrokken partijen, zoals sociale partners, zorgpartijen en het veiligheidsberaad, aldus De Jonge.
Alle 60-plussers die zes maanden of langer geleden hun laatste vaccinatie kregen, kunnen nog dit jaar een booster krijgen. Dat zegde demissionair zorgminister Hugo de Jonge toe aan de Tweede Kamer tijdens het coronadebat. In Nederland is de medische richtlijn om zes maanden te wachten tussen de laatste vaccinatie en het toedienen van een booster om de afweer tegen het virus een oppepper te geven. De Jonge streeft ernaar dat iedereen de prik krijgt in de zevende maand na de laatste vaccinatie.
Om dit doel te realiseren zullen de GGD’en deze week 200.000 boosterprikken zetten, volgende week 350.000 en in de weken daarna zal dat zijn opgelopen tot 700.000 boosters per week. Onder meer militairen, medisch studenten, dierenartsen en oud-verpleegkundigen en oud-artsen gaan daarbij helpen. Er komen zeker tachtig grote locaties daarvoor. Ook kunnen 60-plussers op andere locaties worden geprikt, als zij bijvoorbeeld werken in ziekenhuizen en bij huisartsen.
Het kabinet krijgt forse kritiek uit de Kamer over het trage verloop van de boostercampagne. Die is in Nederland veel later gestart en verloopt ook trager. Nederland bungelt onderaan de lijst met landen in Europa, zo hield onder meer de PvdA de bewindsman voor. Daardoor zijn relatief veel ouderen, bij wie de afweer tegen het virus al was afgenomen, toch ziek geworden en ook overleden.
De Jonge komt vrijdag met de uitwerking van het plan om de boostercampagne te versnellen.
Niet alle 60-plussers krijgen dit jaar een aanbod voor een booster, omdat zij bijvoorbeeld na 1 juli hun tweede vaccinatie kregen. Zij krijgen pas een uitnodiging zodra er een periode van zes maanden tussen zit, aldus het ministerie.
Ouderen kwamen in het voorjaar als eerste in aanmerking voor een vaccin maar niet iedereen ging daar meteen op in. Ook kregen veel mensen AstraZeneca, waar aanvankelijk een langere interval tussen de prikken zat. De boosters zijn precies hetzelfde als een gewoon vaccin. Het kan gaan om Pfizer of Moderna, ongeacht wat de eerste vaccinaties zijn.
Volgens CBS-cijfers zijn er ruim 4,5 miljoen mensen ouder dan 60 jaar. Volgens de versnelling die De Jonge voorhoudt, komt het aantal boosterprikken die bij de GGD worden gezet, op 2,7 miljoen.
Advertentie