De Europese Unie moet het hebben over het verplichten van een coronaprik. Dat zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie woensdag.
Nu het virus weer om zich heen grijpt in de EU en de vaccinatie stokt, is dat volgens haar logisch en gepast. Het is niet aan haar om een vaccinatieplicht voor te stellen of aan te bevelen, onderstreepte Von der Leyen. Dat is aan de EU-landen zelf. Sommige daarvan, zoals Oostenrijk en Duitsland, bereiden een verplichte inenting inmiddels voor.
„Als je me vraagt naar mijn persoonlijke opvatting: ik denk dat het begrijpelijk en passend is om deze discussie nu te voeren binnen de EU”, zegt de Duitse commissievoorzitter. „Dit vergt een gezamenlijke aanpak.”
Boosterpriks
Vóór eind maart leveren de vaccinleveranciers van de EU genoeg coronavaccins om alle gevaccineerden een boosterprik te geven, aldus Von der Leyen. De eerste Pfizervaccins waarmee kinderen onder de twaalf kunnen worden ingeënt, komen op 13 december.
De commissie maant EU-landen opnieuw om samen op te trekken om de Omikron-variant te bedwingen. Ze zouden reizigers van buiten de EU kunnen vragen een PCR-test te doen. Zo’n verplichting is „passend”, mits die onder meer niet langer duurt dan strikt noodzakelijk.
Nederland denkt over zo’n maatregel, maar wil daarover eerst met de andere lidstaten overleggen.
Stijging
Het aantal mensen in de EU dat het Omikronvariant onder de leden heeft steeg woensdag naar bijna 60. Dat meldde de Europese gezondheidsdienst ECDC woensdag.
Nederland voert de lijst aan met zestien vastgestelde Omikrongevallen. In Portugal zijn veertien mensen positief getest op de virusversie en in Duitsland negen mensen. De andere landen waar het virus is vastgesteld, zijn Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk (het overzeese gebiedsdeel Réunion), Italië, Spanje en Zweden.
Volgens het ECDC zijn veruit de meeste positief geteste personen onlangs in Afrika geweest. Niemand is er voor zover bekend ernstig ziek van geworden.