BinnenlandCORONAmaatregelen
Dé grote vraag: helpt deels sluiten van horeca voldoende?

Horeca, theaters en andere sectoren tussen 17.00 en 5.00 uur dicht. Dat is de klap die het kabinet, naar verluidt, vrijdagavond wil uitdelen aan het oprukkende coronavirus. Dé grote vraag: is dat voldoende?

26 November 2021 14:43
Gesloten horecagelegenheid in Den Haag. beeld ANP, Phil Nijhuis
Gesloten horecagelegenheid in Den Haag. beeld ANP, Phil Nijhuis

Helemaal zeker wat premier Rutte en coronaminister De Jonge vrijdagavond gaan afkondigen, is het nog niet. Maar de contouren tekenen zich af. Waarschijnlijk gaan zij mee in het advies van het Outbreak Management Team (OMT) om horeca, niet-essentiële winkels en culturele instellingen tussen 17.00 uur en 5.00 uur te sluiten. Het onderwijs kan mogelijk, in lijn met het OMT-advies, openblijven.

Dat dit voor horecaondernemers, die nu nog tot 20.00 uur open mogen zijn, een klap is, staat vast. Maar het móét, vinden OMT en meest betrokken bewindslieden, want het aantal contactmomenten tussen mensen moet omlaag.

Rest de vraag of deze verstrenging van het beleid voldoende is om het recordaantal coronabesmettingen terug te dringen en een zorginfarct te voorkomen. Dat is bepaald niet zeker.

In de eerste plaats: worden door het eerder sluiten van niet-essentiële winkels de overblijvende winkeluren niet juist drukker en gevaarlijker? Klemmender is de vraag of deze maatregelen niet iets weg hebben van dweilen met de kraan open zolang scholen ‘gewoon’ open blijven.

De argumenten tegen het sluiten van scholen zijn bekend: het nog verder aangroeien van nu al forse onderwijsachterstanden en toenemende psychische problematiek bij jongeren. Niet verwonderlijk dat uit een peiling van belangenorganisatie Ouders & Onderwijs blijkt dat van ruim 2000 ondervraagde ouders 70 procent tegen schoolsluiting is.

Anderzijds: uit een peiling van tv-programma EenVandaag onder 600 basisschoolmedewerkers bleek dat 63 procent van hen voorstander is van algehele sluiting, liefst via een verlengde kerstvakantie.

Belangrijker argument is dat het sluiten van scholen een epidemiologisch effectieve maatregel is. De meeste besmettingen vonden de laatste tijd plaats bij schoolgaande kinderen en hun ouders.

Grote motor

Daarom opnieuw de vraag: is het vroeger sluiten van horeca en niet-essentiële winkels genoeg om de trend in de besmettingen te keren? „Keer op keer is het bewezen, overal ter wereld: er is maar één grote motor achter elke uitbraak, en dat zijn niet-essentiële winkels die open zijn tussen 17u en 18u”, twitterde cabaretier Diederik Smit. Velen zullen zijn ironie delen.

Maar wat dan? Instellen van een avondklok kan niet meer, omdat de grondslag daarvoor in de tijdelijke coronawet niet is verlengd. Rest wellicht een strikter beleid voor de scholen. Ouders weren uit het schoolgebouw? Afstandsregel en mondkapjesplicht aanscherpen en beter handhaven? Vrijdagavond zal blijken wat het kabinet wel of niet uit de hoge hoed tovert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer