Kerkorde fusiekerk GKV/NGK in eerste lezing unaniem vastgesteld
De toekomstige kerkorde van de fusiekerk van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) is zaterdag in Lunteren in eerste lezing unaniem vastgesteld.
„Een prachtig mooi resultaat”, zei Frans Schippers, voorzitter van de landelijke vergadering van de NGK. Na zeven dagen vergaderen –in de afgelopen maanden– werd de gezamenlijke kerkvergadering zaterdag provisorisch gesloten. Dat wil zeggen dat de afgevaardigden alleen weer bij elkaar komen als het nodig is.
De kerken zijn nu aan zet om de kerkorde te beoordelen en hun reacties naar de generale synode van de GKV en de landelijke vergadering van de NGK te sturen. Een nieuwe gezamenlijke vergadering staat gepland voor eind 2022 of begin 2023. Het is de bedoeling dat beide kerken op 1 maart 2023 samen verdergaan als Nederlandse Gereformeerde Kerken.
Alle vrijgemaakten
Ds. Jan van Dijk van de Werkgroep Toekomstige Kerkorde benadrukte zaterdag dat de plaatselijke gemeente het hart van de kerk. Gemeenten ontmoeten elkaar in de regio. Hij herinnerde aan de tijd van de discussie over de „verloving” tussen beide kerken, toen werd uitgesproken dat de eenheid met álle vrijgemaakten gezocht wordt.
De vaststelling van de kerkorde in eerste lezing is geen eindpunt, maar een beginpunt. „Er moet nog veel veranderen en er is nog veel werk te doen.” De kerkorde heeft volgens hem iets „conserverends”, omdat die veel van het verleden meeneemt. Een kerkorde is geen instrument om beleid te maken. „Een kerkorde is ook maar een kerkorde.” Hij toonde zich dankbaar dat de gesprekken hierover zo „constructief en helder” zijn verlopen.
Ds. Kornelis Harmannij van de regiegroep die het fusieproces begeleidt, noemde de vaststelling van de kerkorde in eerste lezing een bijzonder moment waar hij jaren naartoe heeft geleefd. „Het was mijn gebed dat ik het niet zou missen. Ik heb genoten van ons samenzijn en de eensgezindheid. Dat geeft hoop: dat het iets moois zal worden met onze kerken. Het wordt onze gezamenlijke kerkorde.”
Schippers prees de sfeer van eendrachtig samenwerken, de openheid naar elkaar en het feit dat de kerken „aan elkaar zijn gegeven.”
Ds. Melle Oosterhuis, preses van de generale synode van de GKV, noemde als bijzonder moment het „volstrekt unanieme” besluit ten aanzien van de revisieverzoeken van de besluiten over de vrouw in het ambt. „Wat was dat een zegen, dat we elkaar daar zo nadrukkelijk hebben kunnen vinden. Dit is niets anders dan een wonder van Gods genade.”
Kerkelijke eenheid is volgens hem een weerspiegeling van advent. „Hoe tastbaar waren Gods stappen in de onderlinge erkenning en het vertrouwen. Wat een bemoediging om door te werken aan de vereniging. We gaan weer ieder zijns weegs, maar het werken aan eenheid zal niet stoppen. We mogen als kerken allemaal doorwerken aan deze eenheid, met het eschatologische advent voor ogen.”
Pensioen
Schippers legde zaterdag namens beide moderamina een verklaring af. De indruk bestond dat er geen vertrouwen meer zou zijn in het bestuur van het emeriteringsfonds VSE van de GKV om een tekort van 44 miljoen euro op tijd weg te werken. Die indruk was ontstaan toen een groepje van zes synodeleden ter plekke een plan bedachten om daar wat aan te doen. Bij de VSE wekte dit de „onaangename indruk” dat de synode haar eigen werkgroep in het leven heeft geroepen, aldus Schippers. De besturen van de beide kerken hebben echter „alle vertrouwen” in een oplossing en ook begrip dat de beoogde fusiedatum daarmee in het gedrang zou kunnen komen.