Kerk & religie

Fusiekerk GKV en NGK gaat Nederlandse Gereformeerde Kerken heten

De fusiekerk van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) gaat Nederlandse Gereformeerde Kerken heten.

Van onze verslaggever
25 September 2021 16:09
beeld Carel Schutte
beeld Carel Schutte

Dat besloot de gezamenlijke vergadering van de GKV en de NGK zaterdag in Elspeet.

Met het besluit werden andere namen afgewezen, te weten de Verenigde Gereformeerde Kerken, de Evangelische Gereformeerde Kerken en de Gemeenschap van Gereformeerde Kerken. Deze namen kregen nauwelijks steun in beide vergaderingen. De nieuwe naam kwam al in een eerste stemronde overtuigend naar boven en werd later tijdens de officiële stemming met algemene stemmen aangenomen. Een applaus volgde.

De gezamenlijke vergadering besloot verder tot een instelling van een commissie ”belijdende kerk” om te verkennen op welke wijze „de kerken hun geloof met het oog op deze en de toekomende tijd kunnen belijden en hoe de verankering van de kerken aan de leer van de Bijbel opnieuw vorm kan krijgen.” Volgens Ad de Boer, voorzitter van de regiegroep die de fusie van de twee kerken voorbereidt, worden de belijdenisgeschriften door veel leden ervaren als „te moeilijk, te oud en te vreemd.”

Omdat de verankering aan de leer van de Bijbel via de binding aan de belijdenisgeschriften bezig is te verzwakken, is het volgens de gezamenlijke vergadering noodzakelijk om tot „een nieuwe en daarmee sterkere verankering te komen.” Het is nog echter te vroeg om te besluiten op welke wijze dat het beste kan gebeuren: via nieuwe belijdenisvorming, een eigentijds geloofsgetuigenis, een nieuwe verwoording van de binding aan de belijdenisgeschriften, een combinatie daarvan of op andere manieren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer