Ds. C. Sonnevelt op prolifeconferentie in Lissabon: Terug naar de Bijbel
In Lissabon houdt de organisatie One of Us zaterdag haar jaarlijkse conferentie. De naam zegt het al: het gaat om een pro-lifebeweging die ieder ongeboren kind, iedere gehandicapte en iedere kwetsbare oudere beschouwt als ”één van ons”.
Deze beweging is in 2014 ontstaan uit een Europees burgerinitiatief (European Citizens’ Initiative). Middels dit initiatief, waarvoor bijna twee miljoen handtekeningen waren ingezameld, werd de Europese Unie verzocht om de bescherming van het menselijk leven vanaf de bevruchting te waarborgen. Helaas heeft de Europese Commissie –tegen haar eigen regels in– geweigerd in te gaan op dit verzoek.
De veertig participerende pro-lifeorganisaties besloten vervolgens hun samenwerking te continueren in een Europese federatie. Daarvan maken onder meer Schreeuw om leven en het Wetenschappelijk Instituut van de SGP deel uit.
Wie informatie zoekt over de Nederlandse afdeling kan die vinden op de website oneofusnederland.nl. Deze website bevat meerdere artikelen van Leontine Bakermans, lid van het uitvoerend comité van One of Us Europe.
Directe aanleiding voor het thema van de forumbijeenkomst van zaterdag is het plan van de Franse premier om een conferentie over de toekomst van Europa te houden. Het is te verwachten dat seculiere invloeden daarbij een grote rol zullen spelen. One of Us wil op deze ontwikkeling anticiperen door een eigen bijeenkomst te houden waar de nadruk zal liggen op de werkelijke waarden en normen die de basis hebben gelegd voor onze beschaving.
Verschillende thema’s komen aan de orde. De belangrijkste daarvan: de Joods-christelijke wortels van Europa, de toenemende bedreiging van onze vrijheid, de aantasting van het gezin in combinatie met teruglopende geboortecijfers en de waardigheid van het menselijk leven.
Het is duidelijk dat One of Us terug wil roepen naar de Joods-christelijke wortels van ons werelddeel. Dit deelthema zal in een rondetafelgesprek worden belicht door vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke Kerk, de Oosters-Orthodoxe Kerk en de Joodse gemeenschap.
Mij is gevraagd het onderwerp te benaderen vanuit protestantse invalshoek. Ik hoop dit te doen aan de hand van de Schrift. Immers, wat wil „terug naar de Joods-christelijke wortels” anders zeggen dan „terug naar de Bijbel”? Natuur en Schriftuur zijn de twee bronnen waaruit wij mogen putten. Gods algemene openbaring en Zijn scheppingsordeningen hebben dus een eigen, waardevolle plaats. Ook de kerk en haar traditie mogen niet veronachtzaamd worden. Maar in de Heilige Schrift vinden wij Gods bijzondere openbaring.
Laten we daarin bij alle verwarring en strijd ons houvast zoeken. Voor ieder van ons en ook voor Europa als geheel geldt: „Tot de Wet en tot de Getuigenis; zo zij niet spreken naar dit Woord, het zal zijn dat zij geen dageraad zullen hebben” (Jeremia 8:20).
Ds. C. Sonnevelt uit Alblasserdam woont zaterdag in Lissabon (Portugal) de conferentie bij van de pro-lifebeweging One of Us. In twee Impressies beschrijft hij zijn ervaringen. Maandag deel 2.