Groep rond ”Eén van ons” richt Europese federatie op
MADRID. Prolife-organisaties uit 25 landen van de Europese Unie hebben vrijdag in Madrid de zogeheten ”Federation One of Us” opgericht. Deze beweging wil een kantoor in Brussel vestigen om voor de rechten van het ongeboren leven te vechten.
De federatie is een direct gevolg van het Europese burgerinitiatief ”Eén van ons”, waarvoor de afgelopen jaren handtekeningen werden opgehaald, maar dat dit voorjaar door de Europese Commissie werd afgewezen. In dat initiatief werd verzocht om subsidie voor wetenschappelijk onderzoek waarbij ongeboren menselijk leven wordt gebruikt, stop te zetten.
Voor het eerst kwamen toen prolife-organisaties uit heel Europa bij elkaar, wat vrijdag dus leidde tot de oprichting van een officiële organisatie. De Federation One of Us is in België geregistreerd en zal in de toekomst een kantoor in Brussel openen. Voor de bemensing van dat kantoor zal een sollicitatieprocedure worden geopend, aldus Michael van der Mast, die vrijdag in het 9-koppige bestuur werd gekozen.
Van der Mast is vanuit de Nederlandse organisatie Schreeuw om Leven betrokken bij de nieuwe federatie. Eerder coördineerde hij in Nederland de handtekeningactie voor het burgerinitiatief.
Informeren
Het Nederlandse bestuurslid zegt dat de federatie enerzijds bij EU-instellingen voor de rechten van ongeboren leven zal lobbyen, maar anderzijds ook EU-lidstaten zal informeren over het EU-beleid rond dit thema.
„Abortus is een beleidsonderwerp dat de lidstaten zelf bepalen. In Europa valt daar dus weinig te doen. Maar wel financiert de Europese Unie diverse programma’s op het punt van ”seksuele gezondheidszorg en voortplanting” waarin het recht op abortus openlijk wordt gepropageerd. Dat is EU-beleid dat in de lidstaten wordt uitgevoerd, maar waarvan regeringen en bevolking soms de inhoud niet eens kennen. Daarin kan onze federatie een rol spelen”, aldus Van der Mast.
De nieuwe organisatie is niet politiek of godsdienstig gekleurd, verzekert Van der Mast. „Veel deelnemende organisaties hebben een rooms-katholieke achtergrond. Maar in principe zouden ook humanisten bij ons kunnen aansluiten. Voor het burgerinitiatief hebben ook humanisten hun handtekening gezet.”