„Ga maar lekker dood.” Keihard klonk het, afgelopen woensdag, op NPO Radio 1. In radioprogramma De Nieuws BV ging het over de Staphorster SGP-voorzitter Den Ouden die de avond ervoor op televisie zijn gewetensbezwaar tegen vaccinatie had toegelicht. Als je besluit om je niet te laten vaccineren, moet je ook geen ziekenhuisbed willen, vond hoofdredacteur Francisco van Jole van Joop.nl. „Je neemt de plek in van drie anderen. Je ligt onnodig in het ziekenhuis.”
Het voorbeeld is illustratief voor de harde discussie in de media, afgelopen week, over mensen die zich niet willen laten vaccineren tegen corona. Er was al weinig begrip in de samenleving voor gewetensbezwaarden, maar dat neemt verder af naarmate de besmettingscijfers stijgen en ziekenhuizen klagen over de toegenomen druk.
De reden daarvoor is dat inmiddels het overgrote deel van de coronapatiënten dat in ziekenhuizen belandt, niet gevaccineerd is. Dat gegeven wordt op sociale media weleens in twijfel getrokken maar de cijfers wijzen anders uit. Het meest recente RIVM-rapport hierover laat zien dat 88 procent van de in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten niet was gevaccineerd. Uit een simpele rekensom blijkt dat die druk op de zorg slechts voor een klein deel te herleiden is tot de Biblebelt, want er zijn nog ongeveer twee miljoen volwassen Nederlanders niet (volledig) gevaccineerd.
Daar komt bij dat solidariteit een belangrijke pijler is van ons zorgstelsel. Op de spoedeisende hulp vragen artsen niet of je een gordel om had of te veel gedronken had. Het aantal mensen dat aan corona is overleden, gebaseerd op ruime schattingen, is nog steeds lager dan het aantal doden als gevolg van roken (circa 20.000 per jaar). Toch haalt niemand het in zijn hoofd om aan het bed van zo’n patiënt te zeggen wat Van Jole over gewetensbezwaarde christenen zei.
Hoewel het aandeel gewetensbezwaarde christenen onder vaccinweigeraars maar klein is, laten de landkaartjes wel degelijk concentraties van besmettingen zien in de Biblebelt. Begrijpelijk, want anderen die moeite hebben met vaccinatie –de achterban van Forum voor Democratie, mensen die het vaccin niet vertrouwen, mensen met een migratieachtergrond– wonen meer verspreid over het land.
Dát christenen met gewetensbezwaren in een afgebakend gebied in het land wonen, is een extra reden om rekening te houden met de beeldvorming in de samenleving. Het beeld dat nu heerst, is dat van egoïsme, het bed bezet houden van een ander. Dat hoort andersom te zijn: christenen zijn alle eeuwen door toonbeelden van naastenliefde geweest, vooral tijdens ernstige ziektes. Dat kan in deze tijd ook door –met behoud van hun standpunt– alles te doen om verspreiding van het virus te voorkomen. Ook daarmee laten ze zien dat ze het goede met hun naaste voor hebben. De oproep om de maatregelen weer strikt na te leven, verdient daarom steun.