Opinie

Duitser neemt afscheid van volkspartij CDU

De klap die de Duitse christendemocraten bij de Bondsdagverkiezingen kregen is snoeihard aangekomen. In 2017 behaalde de CDU met bondskanselier Angela Merkel 32,9 procent van de stemmen. Zondag was dit met kanselierskandidaat Armin Laschet nog maar 24,1 procent. Dat was het grootste verlies in de partijgeschiedenis.

Hoofdredactie
28 September 2021 11:20
CDU-kanselierskandidaat Armin Laschet beantwoordt maandag vragen van journalisten op het hoofdkantoor van de CDU in Berlijn. beeld EPA, Maja Hitij
CDU-kanselierskandidaat Armin Laschet beantwoordt maandag vragen van journalisten op het hoofdkantoor van de CDU in Berlijn. beeld EPA, Maja Hitij

Sommige CDU-leden stellen dat hun partij als gevolg van de enorme dreun „hersendood” is. Dat is misschien wat overdreven, maar de nederlaag is bitter. De vraag is of de CDU de afstraffing te boven zal komen. Of hebben we zondag afscheid van een volkspartij genomen? In Duitsland mag een partij zich een volkspartij noemen als die meer dan 30 procent van de stemmen in de wacht sleept. Dat lukte de CDU bij lange na niet, de SPD overigens net zo min.

De nederlaag is voor een belangrijk deel te wijten aan het zwakke optreden van Laschet. Met hem had de partij een historisch zwakke kandidaat, stelde onderzoeksinstituut Forschungsgruppe Wahlen. Veel CDU-leden hadden dat al eerder in de gaten en hadden liever gezien dat de conservatief Friedrich Merz of de Beierse premier Markus Söder de kanselierskandidaat was geworden. Het bestuur hield echter vast aan Laschet. Dus ook het partijbestuur heeft gefaald.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat de CDU in de campagne tekortschoot bij het benoemen van christelijke waarden. Christenen stemden zondag liever op SPD-kanselierskandidaat Olaf Scholz, omdat hij die wel met name noemde. Dan gaat het om zaken als de sociale zorg en het klimaat.

Laschet lijkt van geen nederlaag te willen weten en geeft aan een coalitie met de liberale FDP en de Groenen te willen formeren. Zijn eerste reactie op de uitslag was dat hij een coalitie van SPD-Die Linke-Groenen had weten te voorkomen. Die Linke miste de kiesdrempel met 4,9 procent op een haar na, maar dat heeft de partij vooral aan zichzelf te danken. Laschet legt de nederlaag uit als zijn overwinning.

Intussen kondigt Laschet een vernieuwing van de partij aan. Is hij daarvoor de geschikte kandidaat? De CDU-top trekt nog niet de handen van Laschet af omdat hij een goede relatie met FDP-voorzitter Christian Lindner heeft. De FDP regeert liever met de CDU dan met de SPD.

Is het verstandig om na een dergelijke schrobbering te willen regeren? Moet de partij niet eerst tot zichzelf komen? Ja, beter is het dat Laschet opstapt en dat er een andere aansprekende leider naar voren wordt geschoven die de schade herstelt.

Bizar is het te moeten constateren dat de SPD scoorde door het benoemen van klassiek-socialistische waarden, die voor een grote groep christenen Bijbels klinkt en die daar blijkbaar aan hecht. De CDU mag ook gerust zorg dragen voor de armen in de samenleving en voor Gods schepping. Laat ze daarnaast een klassiek-ethische thema als euthanasie niet vergeten. Huiswerk genoeg voor de CDU.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer