Zorgorganisaties sceptisch over nut registreren vaccinatiestatus
Zorgorganisaties zien weinig in het voornemen van het kabinet om de registratie van de vaccinatiestatus van werknemers in de zorg toe te staan. „Het gaat niet helpen om de laatste paar procent werknemers in de zorg te overtuigen”, stelt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.
De branchevereniging voor de ouderenzorg, ActiZ, wil vooral inzicht krijgen in de vaccinatiegraad op groepsniveau. „Dan kun je daar gericht maatregelen nemen”, zegt een woordvoerder. AcTiz ziet daarbij een rol voor de bedrijfsarts weggelegd. „Het gaat ons erom dat we medewerkers en cliënten een veilige zorg kunnen leveren. Alles wat bijdraagt aan meer inzicht in de vaccinatiegraad op locatieniveau is hartstikke welkom.”
Beroepsorganisatie NU’91 liet eerder weten „onaangenaam verrast” te zijn over het plan. Voorzitter Stella Salden: „Dat zijn medische gegevens, en zorgmedewerkers moeten daarin met dezelfde voorwaarden als andere mensen worden behandeld. We vinden het betreurenswaardig dat ze hiertoe overgaan.”
De universitair medische centra gaan niet registreren of zorgpersoneel gevaccineerd is tegen corona, heeft de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) besloten. „De keuze om je wel of niet te laten vaccineren is een wettelijk recht dat gerespecteerd wordt”, aldus de federatie.
Ouderenbond ANBO stelt dat als je registratie van personeel verlangt, je dat ook van de bewoners of de cliënten zou kunnen verlangen. „En wat doe je dan met familie of andere mensen die ergens binnenkomen”, vraagt een woordvoerster van de seniorenorganisatie zich af. „Een heel ingewikkelde discussie. Heel sec zou je zeggen: natuurlijk is het goed als het bekend is of zorgpersoneel wel of niet gevaccineerd is. Maar in de praktijk heeft dat allerlei ingewikkelde gevolgen. Daarom is ANBO er terughoudend mee.”
Het kabinet moet heel goede argumenten hebben voor de registratie van gevaccineerd zorgpersoneel, stelt hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate van de Universiteit van Amsterdam.
„In de ziekenhuizen is ruim 90 procent van de medewerkers gevaccineerd tegen corona”, aldus Legemaate. „Dat geldt ook voor de kwetsbare patiënten zelf. Dus dan vraag je je af: welke winst valt er te verwachten van registratie? Sommige ziekenhuizen geven al aan: het is voldoende om te weten dát het overgrote deel is ingeënt.”
Wel vragen, niet vastleggen
Op dit moment mogen werkgevers in de zorg wel vragen of iemand is geprikt, maar ze mogen het niet vastleggen, legt Legemaate uit.
De bedrijfsarts mag dat wel en die kan een werkgever vertellen welk percentage van de medewerkers
is ingeënt, maar niet welke individuen.
De RMU is tegen het delen van vaccinatiegegevens. De reformatorische vakorganisatie liet eerder weten de urgentie van het probleem te onderkennen, maar spreekt van een buitenproportioneel grote inbreuk op de privacy van zorgmedewerkers.