Nieuwe maatregelen corona zetten solidariteit in samenleving onder druk
Met de aankondigingen van het kabinet, dinsdagavond, gaan de coronamaatregelen een nieuwe fase in. De regering waakt ervoor om zaterdag 25 september, als de nieuwe maatregelen ingaan, uit te roepen tot bevrijdingsdag, zoals eerder in het Verenigd Koninkrijk gebeurde.
Terecht, want voor opgetogenheid en triomfalisme is geen enkele reden. Zo komt er, als de maatregelen van het kabinet worden doorgevoerd, weliswaar meer bewegingsvrijheid voor gevaccineerden, maar voor wie zich niet laat vaccineren, wordt die ruimte, hoe je het ook bekijkt, beperkt. En dus staan de maatregelen haaks op eerdere uitlatingen van minister Hugo de Jonge. Die zei enige tijd geleden dat er geen indirecte vaccinatiedrang zou worden toegepast door gevaccineerden meer vrijheden te geven dan ongevaccineerden. Toch is dat exact wat er nu wel gebeurt.
Over de vraag of het begrijpelijk is dat het kabinet nu een andere visie heeft dan eerder kun je discussiëren. Moet een overgrote meerderheid van de bevolking die zich heeft laten vaccineren voortdurend beperkende maatregelen in acht nemen omdat een minderheid van de bevolking zich niet laat vaccineren? En is de consequentie dat er toch iets van een tweedeling in de maatschappij komt aanvaardbaar?
Bij dit alles moet ook gezegd worden dat het kabinet zich, met het afkondigen van de nieuwe maatregelen, toch wel wat buiten de werkelijkheid zet. De anderhalvemetermaatregel wordt op dit moment namelijk nergens meer echt streng gehandhaafd.
Nog een argument om bezwaren te hebben tegen de nu afgekondigde maatregelen is dat ook gevaccineerden, zij het in mindere mate, het coronavirus kunnen overbrengen op anderen. Dus waarom moeten zij zich niet laten testen?
Linksom of rechtsom: de nu in te voeren maatregelen van het kabinet maken het leven eerder ingewikkelder dan makkelijker. De horecasector bijvoorbeeld spreekt, niet zonder reden, van een verzwaring in plaats van een versoepeling. Zo hebben veel horecaondernemers simpelweg geen personeel om de coronapas van gasten te controleren.
En dan hebben we het nog maar niet over de kerken die, nu de anderhalvemetermaatregel wordt afgeschaft, worstelen met de vraag hoe ze de kerkdiensten gaan inrichten. Heffen ze de beperkingen (verder) op of handhaven ze de voorzichtige aanpak met het oog op kwetsbare kerkgangers?
De conclusie na de persconferentie van dinsdagavond moet op z’n minst zijn dat het kabinet het erg lastig vindt om een voor iedereen begaanbare weg uit de beperkingen te vinden. Veel zal afhangen van hoe het virus zich verspreidt in de herfst. Blijven grote uitbraken uit, dan zullen de huidige maatregelen zo snel mogelijk en grondig moeten worden aangepast. Het samenleven in de maatschappij van groepen met verschillende meningen in tal van zaken, is namelijk gebaseerd op solidariteit. De maatregelen die nu zijn aangekondigd, bevorderen die solidariteit niet.