Paus gaat met tegenzin naar het Hongarije van Orban
Er staat volgende week een ontmoeting gepland tussen paus Franciscus en de Hongaarse premier Viktor Orban in Boedapest. De rooms-katholieke kerkleider zou er graag van afzien.
Paus Franciscus krabt zich dezer dagen vast nog achter zijn oren. Waarom had hij in januari 2016 toch aangekondigd dat het Internationaal Eucharistisch Congres in de Hongaarse hoofdstad Boedapest zou worden gehouden? Zo’n congres heeft eens in de vijf jaar plaats en wordt doorgaans door de paus bezocht. Hij bezoekt dan ook de autoriteiten van het gastland.
Maar de hand schudden van Viktor Orban, de Hongaarse premier, hoort niet tot de favoriete bezigheden van Franciscus. Vorige week zei de paus dat hij nog niet weet of hij Orban gaat zien. „Er zal een zaal zijn waar ik de Hongaarse bisschoppen ga ontmoeten alsook de autoriteiten die zullen komen. Ik weet niet wie ze zullen sturen. Als ik iemand ontmoet (…), dan heb ik nog geen idee wat ik ga zeggen”, zei de paus. Het doet wat onwaarachtig aan als zou het Vaticaan een buitenlands bezoek zó improviseren. De Vaticaanse diplomatie wordt juist geroemd omdat er zelden iets aan het toeval wordt overgelaten. Bovendien staat in het officiële programma dat het Vaticaan heeft verspreid dat de paus Orban zondag zal ontmoeten in het Szepmuveszeti Museum in Boedapest.
Het feit is dat Franciscus niets wil weten van Orban. De paus is voor open grenzen en komt op voor de rechten van immigranten en andere gemarginaliseerden. Orban is tegen massa-immigratie en „liberale nieuwlichterij.”
Franciscus kan met goed fatsoen niet onder het bezoek aan Boedapest uit. Gelukkig kreeg hij in december 2020 Zuzana Caputova over de vloer in het Vaticaan. De president van Slowakije nodigde bij die gelegenheid de paus uit voor een tegenbezoek. De uitnodiging kwam als geroepen. Zo kon Slowakije dienen als excuus om even kort langs Hongarije te gaan. Voor het bezoek aan Boedapest wordt nu zeven uur ingeruimd, het bezoek aan Slowakije duurt drie dagen.
In 2016, tijdens het laatste Internationaal Eucharistisch Congres in de Filipijnen, ging het er anders aan toe. De paus bleef ruim vier dagen in dat land en bezocht de Filipijnse president in diens paleis. De paus plakte er bij die gelegenheid ook een bezoek aan een ander land aan vast. In dat land, Sri Lanka, bleef hij drie dagen.