Politiek

Het fraaiste trappenhuis van Den Haag

De Eerste Kamer en een deel van de Raad van State verhuizen in verband met de renovatie van het Binnenhof naar Huis Huguetan aan het statige Lange Voorhout in Den Haag.

11 August 2021 17:32
Trappenhuis in Huis Huguetan. beeld RD, Henk Visscher
Trappenhuis in Huis Huguetan. beeld RD, Henk Visscher

Huis Huguetan (1734) is gebouwd in de Lodewijk XIV-stijl en dus rijk gedecoreerd. Dat is niet alleen zichtbaar in de vele kamers die het pand telt, maar ook in het imposante trappenhuis. Heel bijzonder is het stucwerk van het trappenhuis met uitbeeldingen van de Vrede en van de Zintuigen. De Italiaanse kunstenaars Castoldi nam de uitvoering ervan te hand. Kenners zeggen dat het een van de mooiste trappenhuizen van Den Haag is.

Koning Willem I en zijn zoon koning Willem II woonden kort dit stadspaleis. De ‘bewoner’ die het langst verbleef in Huis Huguetan was de Koninklijke Bibliotheek. Ze was er gevestigd van 1819 tot 1982. De basis voor de bibliotheek vormde de enorme boekenverzameling van stadhouder Willem V, de vader van latere koning Willem I. Die vluchtte in 1795 na de Franse inval in ons land naar Engeland. Hij moest zijn boekenverzameling achterlaten en die werd tot nationaal bezit verklaard.

Omdat de collectie van de Koninklijke Bibliotheek in de loop van de jaren in omvang toenam, werd het pand uitgebreid met een aanbouw aan de achterzijde. Maar uiteindelijk werd het geheel toch te klein en verhuisde de Koninklijke Bibliotheek in 1982 naar een groot pand vlak bij Den Haag Centraal.

Daarna betrok de Hoge Raad in 1988 Huis Huguetan. De raad kwam daar omdat het gebouw aan het Plein plaats moest maken voor de nieuwbouw van de Tweede Kamer. In 2016 betrok de Hoge Raad een nieuw pand aan het Korte Voorhout.

Het Rijksvastgoedbedrijf renoveerde daarna het monument. De Raad van State en de Eerste Kamer krijgen er een fraai tijdelijk verblijf. Zo fraai dat sommigen denken dat ze na de renovatie niet meer terug willen naar het Binnenhof.

Serie
Dit is het zesde deel in een serie over de gebouwen waar de bewoners van het Binnenhof de komende jaren hun werk doen.

Correctie: Anders dan eerder in bovenstaand artikel vermeld, is de naar Engeland gevluchte stadhouder Willem V niet de latere koning Willem I. Stadhouder Willem V was de vader van de latere koning Willem I.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer