Politiek wil actie tegen klimaatverandering
Nederland moet meer actie ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan, vinden meerdere politieke partijen. Daarmee reageren ze op het klimaatrapport van de IPCC, dat premier Rutte „zeer zorgelijk” noemde.
In het rapport van het VN-klimaatpanel IPCC staat onder meer dat de zeespiegelstijging door klimaatverandering onomkeerbaar is en de aarde nog sneller opwarmt dan gedacht.
Rutte stelde dat „de enorme effecten” van klimaatverandering te zien zijn in het dagelijks leven. Het halen van de klimaatdoelstellingen voor 2030 (55 procent CO2-reductie) en voor 2050 (klimaatneutraliteit) is voor het demissionaire kabinet „echt van wezenlijk belang.” Datzelfde geldt voor de formerende partijen, denkt de premier.
De VVD is samen met D66 bezig met het schrijven van een document op hoofdlijnen. Het idee is dat andere partijen vervolgens aanschuiven, waarna het stuk kan uitgroeien tot een regeerakkoord.
Dankzij een openbaar gemaakt document rond de ”verkennersgate” in het begin van de formatie, is bekend wat Rutte in zijn rol als VVD-leider binnenskamers heeft gezegd over het thema klimaat. Tegenover de verkenners Jorritsma en Ollongren noemde de VVD’er dit, samen met stikstof en migratie, drie spannende onderwerpen met D66, zo valt te lezen in de notitie.
De premier zei maandag dat er een gat lijkt te zitten tussen de doelstelling voor 2030 en dat wat de huidige gemaakte afspraken opleveren. Hoe dat gat gedicht moet worden, is een vraag die voorligt in het kabinet en in de formatie, aldus Rutte. De liberaal sprak ook over haalbaarheid en betaalbaarheid bij het halen van de klimaatdoelstellingen. Rutte voegde hieraan toe ook een „enorme kans” voor Nederland te zien. „Die enorme kans ligt hierin dat wij voorop kunnen lopen in de wereld als het gaat om de innovatiekracht die nodig is om dit waar te maken.” Hij voorspelt dat „als we dit slim doen”, er over tien jaar van de 10 miljoen banen in Nederland er een paar miljoen banen zijn ontstaan in de hoek van het klimaatvraagstuk. Ook qua economische groei ziet hij „een enorme kans.”
D66-leider Sigrid Kaag zegt dat de huidige generatie politici de laatste is „die onze manier van leven kunnen beschermen. Het is nu of nooit.” Haar partij wil actie. „Snelle invoering van het klimaatpakket van de EU én een leidersrol voor Nederland.”
Rentmeesterschap
„Samen –overheid, bedrijfsleven en samenleving– moeten we onze schouders eronder zetten en investeren in een duurzame economie”, aldus CDA-leider Wopke Hoekstra. Ook noemt hij rentmeesterschap.
PvdA’er Joris Thijssen noemt de conclusies van het IPCC „zeer aangrijpend. Het is tijd voor leiderschap: stop met dralen.” Hij pleit voor dwang voor bedrijven om hun uitstoot sterker terug te dringen.
GL-leider Jesse Klaver stelt dat Nederland de leiding moet nemen „om de klimaatcrisis te stoppen.”
ChristenUnievoorman Gert-Jan Segers noemt klimaatverandering „geen mening, maar een levensbedreigende realiteit. Als mensen veroorzaken we opwarming, maar kunnen we onze troep ook weer opruimen. Als goede rentmeesters moeten we beter voor de schepping zorgen. Met schonere energie en minder vervuiling. Zonder taboes.”
Koel
SGP’er Roelof Bisschop noemt het rapport „een serieus te nemen signaal. Tegelijk moeten we wel het hoofd koel houden als het gaat om de opwarming van de aarde.” De partij ziet liever „concrete stappen” dan dat men elkaar probeert te overtreffen met grote woorden. „We moeten op een realistische manier onze verantwoordelijkheid nemen ten opzichte van de schepping. De SGP pleit al jaren voor meer inzet op energiebesparing, voor de invoer van een vliegtaks en we moeten ook willen kijken naar de inzet op kernenergie”, stelt hij.
Een aantal partijen heeft niet of niet inhoudelijk gereageerd. Volgens PVV-leider Geert Wilders zorgt „de tirannie van linksliberalen van VVD tot GL en D66 tot SP” ervoor „dat Nederland eerder naar de knoppen gaat dan het klimaat ooit voor mekaar krijgt.”