Het valt moeilijk te ontkennen: de drang om mensen aan te zetten tot een vaccinatie tegen het coronavirus wordt steeds groter. Ook de Nederlandse overheid doet er alles aan om mensen te bewegen een prik te laten zetten.
In diverse landen zijn er zelfs kleine of grotere cadeaus voor hen die toch de gang naar de vaccinatiestraat maken. Dat varieert van een klein geldbedrag in Zweden tot een vakantie die bedrijven in Rusland hun werknemers aanbieden als ze zich laten prikken.
Maar daar blijft het niet bij. In tal van landen is de drang al ingewisseld voor dwang. Binnen Europa geldt de eis van vaccinatie voor bepaalde groepen medisch personeel nu –of binnenkort– in Frankrijk, Engeland, Italië, Griekenland en Hongarije. De consequenties bij weigering verschillen: variërend van ontslag tot overplaatsing naar een andere afdeling. Ook in buurland Duitsland zouden er verregaande maatregelen op stapel staan om mensen tot een inenting over te halen en ook in Israël zijn er heftige discussies gaande. In veel andere landen zijn het vooralsnog bedrijven en private ondernemingen die vaccinatie verplicht stellen.
Het is dus niet verwonderlijk dat ook in Nederland mensen die om principiële redenen geen vaccin nemen, zich zorgen maken en dat er het gevoel is dat de drang steeds meer toeneemt. Ook in ons land gaan stemmen op om bijvoorbeeld vakantiereizen alleen nog te verkopen aan gevaccineerden. Het wordt steeds duidelijker dat de keuze om geen vaccin te nemen, beperkingen met zich meebrengt.
Opvallend verschil met veel andere landen, ook in de Europese Unie, is dat de Nederlandse regering vaccinatiedwang tot nu toe altijd stellig heeft afgewezen. Minister De Jonge bevestigde dat enige tijd geleden nog in het Reformatorisch Dagblad met zijn uitspraak: „Geen vaccinatieplicht. Nu niet en nooit niet.”
Op het kaartje met beperkingen in Europese landen voor niet-gevaccineerden, blijft Nederland dan ook zo goed als blanco. Vanaf het begin heeft de overheid ingezet op de eis van een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs van corona of een negatieve test. De overheid mag, als de volksgezondheid serieus in gevaar komt, wettelijk gezien dit soort eisen stellen. Hoezeer je over het nut ervan ook van mening mag en kunt verschillen. Maar deze eisen verschillen wezenlijk van de eis dat alleen een vaccinatiebewijs voldoende is. Die eis verplicht namelijk tot vaccinatie.
In reformatorische kring is er nogal eens kritiek op de overheid. Niet zelden terecht. Tegelijk laat de praktijk zien dat de Nederlandse regering wel degelijk oog heeft voor minderheden, zoals nu ook weer blijkt in het kader van de coronapandemie. Hoezeer de overheid ook, juist vanuit een Bijbelse houding, kritisch gevolgd dient te worden, past hiervoor dankbaarheid. En is er geen plaats voor schampere opmerkingen over een overheid waarvan je je niets hoeft aan te trekken.
Maar bovenal verplicht het ons tot gebed voor hen die ons regeren. Daarover is de Bijbel heel duidelijk.