Economie

Doordeweeks in de cloud, op zaterdag in de siroopwafels

Doordeweeks helpt Rik van Renesse (25) bedrijven in de cloud, dus met het inrichten van digitale werkplekken. Op zaterdag bakt hij siroopwafels in de binnenstad van Gouda.

2 August 2021 18:41
Rik van Renesse bakt in zijn vrije tijd stroopwafels. beeld Martin Droog
Rik van Renesse bakt in zijn vrije tijd stroopwafels. beeld Martin Droog

„Let op”, zegt de 25-jarige Waddinxvener. „Het zijn geen stroopwafels, maar siroopwafels. Dat is wel een verschil. In onze wafels zit siroop en dat heeft een andere samenstelling dan stroop. Dat komt door de hoeveelheid roomboter en suiker die we gebruiken.”

Als Van Renesse eenmaal over de specialiteit van Berg’s Bakery begint, zou je denken dat hij de hele week in de banketbakkerij en lunchroom in Gouda werkt. Toch loopt hij er vrijwel alleen op zaterdag. „Ik begon daarmee toen ik 13 jaar was op de locatie in Waddinxveen. Vanaf mijn 15e mocht ik ook in de winkel in Gouda werken. Sommige vaste klanten ken ik dus al tien jaar. Ik weet al precies wat ze gaan bestellen als ik ze zie komen.”

Vanouds weten Gouwenaars dat ze bij Van Vliet siroopwafels aan de Lange Groenendaal moeten zijn voor de lekkernij waar hun stad beroemd om is. In 1989 werd deze siroopwafelbakkerij overgenomen door Banketbakkerij Van den Berg. Veel toeristen kochten er wafels om mee te nemen naar hun thuis. „We hebben eens een wereldkaart in de winkel gehangen met prikkertjes in de landen waar klanten onze wafels heen brachten. Vooral landen zoals Canada en Nieuw-Zeeland zaten vol prikkertjes omdat daar ooit veel Nederlanders naar emigreerden.”

Mede door het wegblijven van de toeristen vanwege de coronacrisis, ging de banketbakkerij vorig jaar failliet. „Gelukkig maakten we een doorstart als Berg’s Bakery.” Van Renesse is er een soort vliegende keep, een manusje van alles. „De ene keer sta ik siroopwafels te bakken, de andere keer geef ik een workshop wafel bakken aan toeristen, dan sta ik weer broodjes gezond te maken voor de lunchroom. Heel afwisselend, en daardoor ook erg leuk.”

De Waddinxvener noemt zijn bijbaan een soort van ontspanning. „De hele week zit ik achter een computerscherm. Wat is dan leuker om op zaterdag te werken aan een bruidstaart bijvoorbeeld? Soms moet ik daarvoor wel honderd roosjes van marsepein in elkaar draaien. Dan kan ik ondertussen mijn gedachten laten gaan. Met mijn werk doordeweeks is dat niet mogelijk.”

Van Renesse verhuurt zichzelf als IT-specialist. „Op dit moment is dat bij één bedrijf, maar het kunnen er ook meer tegelijk zijn.” Daarnaast heeft de ondernemer een eigen IT-bedrijf: ClouseWork. In januari 2020 is hij daar mee begonnen. „Een maand later kwam het coronavirus en weer een maand later zaten we in een lockdown. Dat was wel even spannend. Gingen bedrijven nu de hand op de knip houden of zouden ze juist gaan investeren in hun digitale werkplekken? Dat laatste bleek bij veel bedrijven het geval, waardoor ik samen met mijn compagnon Ewout Rijneveld werk genoeg heb.”

Dat hij naast zijn gewone baan ook wat extra’s verdient, is mooi meegenomen. „Ik gebruik dat geld voor allerlei digitale slimmigheidjes in mijn huis. Ik sta bekend als een gadgetfreak, iemand die van digitale snufjes houdt. Vrienden noemen mijn huis een digitaal hol. Als ik bijvoorbeeld een kamer in mijn huis binnenloop gaan automatisch de lampen aan, als ik er wat langer ben gaat de thermostaat automatisch omhoog. Ik vind dat interessant, maar het kost wel geld. Daar gebruik ik mijn salaris van Berg’s Bakery voor.”

Serie Extraatje

Deel 3 in een serie interviews met mensen die naast hun vaste baan wat extra’s bijverdienen in een compleet andere sector.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Extraatje

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer