Binnenland

Binnenvaartschip Laetitia moest ook evacueren

Niet alleen de omwonenden van de dreigende dijkdoorbraak bij Bunde moesten evacueren, ook schepen moesten zo snel mogelijk het Julianakanaal verlaten.

17 July 2021 15:28
Archieffoto van binnenvaartschip Laetitia op het Julianakanaal in de buurt van de sluis van Born. beeld Leon Verschuure
Archieffoto van binnenvaartschip Laetitia op het Julianakanaal in de buurt van de sluis van Born. beeld Leon Verschuure

Het was een hectische vrijdagmiddag rond het kanaal van Maastricht naar Maasbracht. In de buurt van Bunde ontdekten hulpdiensten dat er onder de dijk enorm veel water vandaan kwam. In allerijl werden de inwoners van de achtergelegen dorpen Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle geëvacueerd.

Met behulp van leger en brandweer werden vervolgens zandzakken en Big Bags aangevoerd om het gat te dichten voor het verder kon uitspoelen. Urenlang was de situatie spannend en de dijk instabiel. Hulpverleners en journalisten verbaasden zich over het binnenvaartschip Laetitia dat door het Julianakanaal kwam varen, terwijl het scheepvaartverkeer in heel Limburg was stilgelegd.

Schipper Leon Verschuure (39) van de Laetitia legt uit dat in strikte opdracht van Rijkswaterstaat zijn schip verplaatste. „Na het lossen van onze vracht in de Beatrixhaven van Maastricht werden de vaarwegen gestremd. Toen besloten wij achter de veiligheid van de keersluis van Limmel te blijven. Maar vrijdagmiddag kregen we telefoon van Rijkswaterstaat. We moesten onmiddellijk aan boord gaan en zo snel als veilig naar het noorden varen. Vlak voor ons vertrek hadden we contact met hen omdat de situatie per minuut kon veranderen. We kregen nogmaals de opdracht zo snel als mogelijk naar het noorden varen. Alleen ter plaatse van de calamiteit moesten we voorzichtig doen.” Rijkswaterstaat is ook verantwoordelijk voor de veiligheid van de scheepvaart.

Het personeel van de sluis van Born zou het binnenvaartschip opwachten om het door de sluis te loodsen. Verschuure: „Er dreigde een dijkdoorbraak, zo werd ons verteld. Als dat zou gebeuren zou het kanaal leeglopen en liep ons schip gevaar.”

De schipper uit het Zeeuwse Waarde voelde de spanning aan de andere kant van de lijn en besloot te gehoorzamen. „We zijn aan boord gegaan en hebben met ons lege schip koers gezet naar het noorden. Ik wist niet waar het gat in de dijk zat. Op de brug van Bunde zag ik veel mensen staan. Een enkeling gebaarde dat we langzamer moesten varen. Ik ben helemaal naar links uitgeweken en heb alle vaart verminderd. Zodra we het gat gepasseerd waren, ging het gas er weer op. Precies zoals Rijkswaterstaat mij bevolen had. Ik moest zo snel mogelijk bij de sluis van Born zijn.”

Inmiddels ligt de Laetitia veilig en wel aangemeerd bij Born en is de grootste hectiek achter de rug. Verschuure: Wij maken ons veel zorgen over de veiligheid in deze tijden van hoogwater. We vinden het verschrikkelijk wat de mensen in Limburg, Duitsland en België overkomt. We leven mee met de treurige verliezen die mensen lijden. Maar we houden ook alle informatie in de gaten voor onze veiligheid aan boord.”

Het wachten is op het signaal dat alles weer veilig is. „We hopen dat deze vervelende periode snel voorbij is”, zegt Verschuure. „Zodat zowel de mensen aan de wal als de binnenvaartschippers de draad weer op kunnen pakken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer