Het ligt voor de hand om, nu de besmettingscijfers met Covid-19 teruglopen, het wetsvoorstel dat burgemeesters de mogelijkheid biedt bedrijven, kerken of moskeeën voor tien dagen te sluiten, in te trekken of in de ijskast te leggen.
Dat vindt CU-Kamerlid Mirjam Bikker, die deze gedachte donderdag, in het Kamerdebat over het coronabeleid, aan het kabinet voorlegt. Waarbij zij de vraag stelt of de ministers het daarmee eens zijn.
Bikker realiseert zich dat het betreffende wetsvoorstel het gevolg is van een tweetal door de Kamer aangenomen moties die wel degelijk om een dergelijke wet vroegen. „Maar die zijn ingediend in een heel andere tijd, namelijk toen de besmettingscijfers pijlsnel stegen en we als samenleving en politiek niet goed wisten hoe we die lijn konden ombuigen.”
Bovendien ging het aanvankelijk, stelt het CU-Kamerlid, alleen om de optie dat burgemeesters slachthuizen en dergelijke in noodgevallen zouden kunnen sluiten, „locaties die soms inderdaad gevaarlijke besmettingshaarden van Covid-19 waren.”
Pittig
Op advies van de Raad van State heeft het kabinet daar later ook kerken en moskeeën bij betrokken. Bikker: „Dat heeft het tot een heel pittig wetsvoorstel gemaakt, dat raakt aan allerlei grondrechten. Let wel, in een tijd dat de besmettingscijfers verontrustend zijn, kan ik me er iets bij voorstellen dat je tijdelijk een wet achter de hand wilt hebben om tot dit soort maatregelen over te kunnen gaan. Al vroeg ik me ook in die situatie af of je kerken, die enorm hun best hebben gedaan en nog steeds doen om besmettingen te voorkomen, onder deze wet moest scharen. Naar ik weet zijn er, na de beginfase van de Covid-19-pandemie, ook geen opmerkelijke door kerkdiensten veroorzaakte brandhaarden meer vastgesteld.”
Nu de besmettingscijfers snel dalen en de ziekenhuisopnamen eveneens, lijkt het Bikker verstandig de behandeling van dit wetsvoorstel te stoppen. „Ik hoop dat ook de regering tot dat standpunt neigt. Ik kan zo’n wet nú in elk geval lastig meer uitleggen.”
Avondklok
Het CU-Kamerlid wijst erop dat het kabinet toen de toestand inzake corona iets verbeterde, enkele van de meest verregaande ingrepen in het maatschappelijk leven, zoals de avondklok, al heeft geschrapt. „Op een vergelijkbare wijze is nu, in de huidige situatie, ook het wetsvoorstel dat burgemeesters de mogelijkheid biedt kerken of moskeeën voor tien dagen geheel te sluiten, niet meer proportioneel.”