Buitenland

Code zwart Suriname: Haagse arts werft vrijwilligers

De Braziliaanse variant van het coronavirus grijpt om zich heen in Suriname. Dokters moeten kiezen wie te behandelen. Een eerste groep Nederlandse vrijwilligers stapt vrijdag op het vliegtuig om te helpen.

2 June 2021 11:53
Hulpgoederen met medische spullen werden dinsdag op vliegbasis Eindhoven ingeladen om naar Suriname te worden vervoerd. beeld Defensie, Aaron Zwaal
Hulpgoederen met medische spullen werden dinsdag op vliegbasis Eindhoven ingeladen om naar Suriname te worden vervoerd. beeld Defensie, Aaron Zwaal

Rijk worden ze er niet van. Een uitje is het evenmin. „We kunnen alleen hun vliegticket, onderdak en eten en drinken betalen”, zegt Pranobe Oemrawsingh, een van de coördinatoren. „In Suriname wacht hun twee à drie weken werken in ‘oorlogsgebied’. In ziekenhuisgangen wachten mensen om opgenomen te worden.”

Wat is er aan de hand in het land?

„De Braziliaanse variant van het coronavirus is veel besmettelijker dan de gewone variant. Het virus grijpt enorm snel om zich heen. Zelfs relatief gezonde mensen en jongeren worden behoorlijk ziek. De ziekenhuizen liggen vol, alle ic-bedden zijn bezet. Met kunst- en vliegwerk wordt er opgeschaald, maar de situatie is tegen code zwart aan. Dat wil zeggen dat artsen moeten kiezen wie ze helpen.”

Oemrawsingh is lid van het Diaspora Medisch Team, een netwerk van Surinaamse en Nederlandse medisch specialisten en verpleegkundigen. Zaterdag kwam vanuit de Surinaamse overheid het verzoek om hulp vanuit Nederland. Maandag was Oemrawsingh op de Surinaamse Ambassade in Den Haag. Ook het ministerie van Volksgezondheid was daar. Concreet werd besloten dat aanstaande vrijdag een eerste groep vrijwilligers naar het land vertrekt.

Wie zijn die vrijwilligers?

„De eerste groep die vrijdag vertrekt bestaat uit 22 professionals, waaronder 6 ic-verpleegkundigen, 2 intensivisten, 4 zaalartsen, 2 infectiologen, 1 microbioloog, 2 analisten, 1 infectiepreventiespecialist en 2 medische technici.”

Oemrawsingh is cardioloog in het Haaglanden Medisch Centrum. Hij gaat niet mee. „Aan de expertise van andere collega’s is meer behoefte. Ik heb liever dat er in mijn plaats een ic-arts of andere zorgverlener gaat die gespecialiseerd is in Covidzorg.”


In Nederland snakt het zorgpersoneel naar adem. Is er veel animo om bij te springen in Suriname?

„Van alle kanten wordt hulp en zelfs beschermingsmiddelen aangeboden. Dat is hartverwarmend en goed bedoeld. Maar we zoeken met name specifieke verpleegkundigen en die zijn schaars. Ook moeten vrijwilligers gevaccineerd zijn. Velen hebben een zware tijd achter de rug en willen even pauze nu het rustiger wordt. Tegelijk zien mensen de nood en hebben de behoefte om te helpen. Ze weten dat helpen in een soort oorlogssituatie vele malen bevredigender is dan dagelijks routinewerk.”

Moet een ic-arts of -verpleegkundige die wil bijspringen er vakantieverlof voor opnemen?

17172472.JPG
beeld RD
„Daar komt het nu feitelijk op neer en dat hebben we ook richting de overheid als knelpunt aangegeven. We willen toe naar een detacheringsmodel. Dat iemand vanuit Nederland tijdelijk in Suriname wordt gestationeerd, maar wel gewoon salaris ontvangt. Wij zijn op zoek naar geld om dat mogelijk te maken. Tegen mensen die beschermingsmiddelen doneren zeg ik: maak liever een tientje over.”

Dinsdag maakte de Nederlands-Surinaamse cabaretier en presentator Jörgen Raymann bekend geld te gaan inzamelen.

Nog even over code zwart. Is daarvan nu wel of geen sprake?

„Oude mensen en zij die weinig overlevingskans hebben, komen niet meer op de ic. Feitelijk is dat code zwart. Maar voor een fitte veertiger die ic-zorg nodig heeft, zal hemel en aarde bewogen worden om een bed beschikbaar te krijgen.”

Maakt u zich zorgen?

„Absoluut. Mijn familie en vrienden wonen er. Wie ziek wordt heeft een probleem. Je weet niet of je dan de juiste zorg kunt krijgen.”

Dinsdag vloog er een vliegtuig van Defensie met twee grote zuurstoftanks en beschermingsmiddelen naar Suriname. Volgende week stuurt het kabinet 40.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname. In totaal is het de bedoeling dat Nederland tot 750.000 Astra-vaccins gaat sturen. Daarnaast gaan er mogelijk nog 50.000 doses Moderna richting Paramaribo.

Suriname vroeg aan Nederland om hulp. Zou dat onder de vorige president ook zijn gebeurd?

„Nee, Desi Bouterse had dat nooit gedaan. Maar de nieuwe president, Chandrikapersad Santokhi, heeft stappen gezet om de relatie tussen Nederland en Suriname te verbeteren. Suriname plukt daar nu de vruchten van.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer