Buitenland

Zorg Suriname „staat op instorten”

Lange tijd leek het er op dat het coronavirus niet zo hard toesloeg als in veel andere landen. Suriname maakte wel een eerste en tweede golf door, maar die waren minder heftig dan elders. Het aantal nieuwe gevallen is sinds april echter drastisch gestegen. In absolute getallen vallen die cijfers ogenschijnlijk mee, maar gezien het beperkte aantal testen zijn de zorgen groot.

Armand Snijders
4 May 2021 15:28
beeld ANP, Ranu Abhelakh
beeld ANP, Ranu Abhelakh

Zo werden maandag 54 nieuwe gevallen geteld, terwijl er slechts 143 testen waren uitgevoerd. Het aantal positieve testen bedroeg dus bijna 40 procent, terwijl volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slechts 10 procent acceptabel wordt geacht. Suriname telt tot nu toe 10.543 mensen die positief zijn getest, van wie 207 mensen zijn overleden. De honderd bedden die in het land beschikbaar zijn voor coronapatiënten zijn inmiddels vol. Er is nog wel ruimte om dat aantal uit te breiden, maar er is een drastisch tekort aan verpleegkundigen om zorg te verlenen.

Veel Surinamers houden de regering deels verantwoordelijk voor de verslechterde situatie. Die zou niet genoeg doen om overtreders van de strenge coronamaatregelen aan te pakken. Regeringsleden, inclusief president Chandrikapersad Santokhi en tal van ministers, hebben ook regelmatig ongestraft die regels aan hun laars gelapt.

17078571.JPG
Amar Ramadhin. beeld Wikimedia

Maar vooral het feit dat eind maart de regels opeens werden versoepeld en toestemming werd gegeven het hindoestaanse Phagwafeest te vieren, wekte onbegrip. Het feest bracht duizenden mensen op de been die de coronamaatregelen niet in acht namen. De nieuwe, derde coronagolf begon zo’n twee weken later en dit feest wordt door velen als oorzaak aangemerkt. Minister Ramadhin weigert daar commentaar op te geven.

Het aantal besmette mensen is waarschijnlijk veel hoger dan nu is geregistreerd. Veel mensen die verschijnselen hebben maar niet doodziek zijn, laten zich niet testen uit angst in het ziekenhuis te belanden. „Ik zie het in mijn praktijk”, zegt huisarts Donovan Isaacs. „Mensen zijn bang in een ziekenhuis terecht te komen waar ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Want de zorgsector verkeert al jaren in een crisis door politiek wanbeleid. Door corona krijgt het de genadeslag. Het personeel is onderbetaald, zwaar gefrustreerd en soms onbeschoft tegen patiënten. Ik moet er ook niet aan denken om daar te belanden. Maar het zorgt wel voor een gevaarlijke situatie.”

De hoop is nu gevestigd op afname van het aantal gevallen in de komende weken. Ramadhin heeft daar vertrouwen in, maar benadrukt dat iedereen zich dan wel aan de regels moet houden. Daarnaast roept hij mensen op zich te laten vaccineren. Inmiddels heeft het land een redelijke voorraad AstraZeneca-vaccins.

Maar niet iedereen staat te popelen voor een prik, mede door de negatieve berichtgeving over het vaccin. „Ik adviseer iedereen zo snel mogelijk te laten vaccineren”, zegt arts Isaacs. „De risico’s zijn te verwaarlozen. En als je onderliggende aandoeningen hebt, weet je dat bij corona vrijwel zeker zult overlijden. Zeker met de wankele gezondheidszorg die we nu hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer