Toestroom migranten bij Spaanse enclave in Marokko houdt aan
Migranten proberen nog steeds de Spaanse enclave Ceuta in Noord-Afrika binnen te komen. Een handjevol mensen deed woensdag een poging zwemmend het gebied te bereiken. Dat gebeurde onder het toeziend oog van Spaanse militairen met schilden en wapenstokken die zich daar op het strand hadden verzameld.
Migranten zien het aan Marokko grenzende Ceuta als een toegangspoort tot de Europese Unie. Het lukte de afgelopen dagen zo’n 8000 mensen om de enclave binnen te komen. Spanje stuurt op grote schaal migranten terug en zou inmiddels al zo’n 4800 personen hebben uitgewezen.
Spaanse veiligheidstroepen stuurden sommige zwemmers ook woensdagochtend direct terug. Ook Marokkaanse agenten grepen in. Zij verdreven honderden jongemannen die zich hadden verzameld bij het hekwerk aan de buitengrens van de circa 85.000 inwoners tellende Spaanse enclave.
Marokko zou de grensbewaking bij Ceuta begin deze week plots hebben versoepeld. Daardoor kon de massale bestorming plaatsvinden. Analisten legden een verband met een diplomatieke ruzie tussen Spanje en Marokko. De landen liggen met elkaar overhoop omdat een ernstig zieke rebellenleider wordt behandeld in een Spaans ziekenhuis.
Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken klaagde eerder dat Spanje Brahim Ghali van het Polisario Front onder een valse naam had laten invliegen zonder Marokko te informeren. Polisario vecht voor een onafhankelijke staat in de Westelijke Sahara, die deels wordt geclaimd door Marokko.
De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dat Marokko heeft benadrukt dat er geen verband is tussen de ziekenhuisopname van Ghali en de toestroom van migranten. Een Marokkaanse minister legde dat verband woensdag wel. Hij zei dat zijn land het recht heeft duidelijk te maken dat het onderschatten van Marokko consequenties heeft.