Gezondheid

'Wondermiddel' met pijnstillers populair in Urk

Het kruidenpreparaat Montalin, dat illegaal toegevoegde pijnstillers blijkt te bevatten, wordt in Urk veel gebruikt voor allerhande kwaaltjes.

17 May 2021 16:51Leestijd 4 minuten
Montalin bevat een extract van vijf verschillende kruiden, waaronder de klimlelie (hier afgebeeld). beeld iStock
Montalin bevat een extract van vijf verschillende kruiden, waaronder de klimlelie (hier afgebeeld). beeld iStock

Dat denkt huisarts Wilco Bloed van praktijk De Noord in Urk. Geregeld krijgt hij vragen over het Indonesische kruidenpreparaat van mensen die willen weten of ze het mogen gebruiken. „Ik zei dan dat ik het niet wist en adviseerde hen dat bij de webshop na te vragen.” Inmiddels is zijn neutrale advies gewijzigd in een afraden. „Gebruik liever een regulier middel zoals ibuprofen of paracetamol.”

De Rijssense huisarts Jan Baan kent Montalin niet en vermoedt daarom dat het middel in zijn omgeving weinig wordt gebruikt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd geeft desgevraagd aan niet te weten waar veel afnemers van het kruidenpreparaat zitten.

17116217.JPG
Huisarts Wilco Bloed. beeld Sjaak Verboom

Uit onderzoek van het RIVM bleek recent dat Montalin niet alleen vijf verschillende kruiden bevat, maar ook de pijnstiller paracetamol en de ontstekingsremmer meloxicam. Dat verklaart volgens Bloed waarom het middel zou werken tegen jicht, spier- en gewrichtspijn. Waarom het ook tegen stress of oedeem zou helpen, kan hij niet verklaren. „Meloxicam kan juist het vasthouden van vocht in armen en benen veroorzaken.”

Dat het kruidenpreparaat onvermeld reguliere medicatie bevat, vindt de Urker huisarts kwalijk. „Dit is pure oplichterij. Het wordt nu als een wondermiddel verkocht, terwijl de kruiden niet verantwoordelijk zijn voor het effect.”

Alle ingrediënten moeten op de verpakking van kruidenpreparaten vermeld staan, verklaart Lex Benden, woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). „Los daarvan is het toevoegen van pijnstillers aan kruidenpreparaten sowieso niet toegestaan.”

Bovendien is meloxicam, een ontstekingsremmer die in Montalin werd aangetroffen, niet onschuldig. Het middel verhoogt de kans op onder meer maag- en darmzweren en bloedingen. Reumapatiënten gebruiken het daarom vaak in combinatie met een maagbeschermer, weet huisarts Bloed.

Daarnaast kan meloxicam de werking van andere geneesmiddelen verminderen of juist versterken. Apotheek.nl somt een heel rijtje aan medicijnen op die beter niet in combinatie met meloxicam gebruikt kunnen worden.

Bij de geadviseerde inname van twee tabletten per dag krijgt een gebruiker 12 milligram meloxicam en 1 gram paracetamol binnen. „Niet bijzonder veel”, stelt huisarts Bloed. „Voor reumapatiënten is 7,5 of 15 milligram meloxicam gebruikelijk. Maar als je niet weet dat dit erin zit, kan het wel kwaad. Bijvoorbeeld als mensen denken dat ze wel een pilletje extra kunnen nemen.”

Gesloten

De NVWA doet momenteel nog onderzoek naar de verkoop van Montalin, laat woordvoerder Benden weten. Inmiddels lijkt de verkoop via websites nagenoeg gestopt. De website van Montalin in Nederland is gesloten. Bol.com vermeldt: ”Niet leverbaar”.

Huisarts Bloed merkt veel belangstelling in zijn omgeving voor kruidengeneeskunde. Of die belangstelling in reformatorische hoek groter is dan elders, durft hij niet te zeggen. „Soms heb ik wel die indruk.” Bloed heeft geen moeite met het gebruik van natuurlijke middelen. „Ze werken vaak niet zo krachtig als reguliere geneesmiddelen. Maar ik vind het prima als mensen een preparaat van bijvoorbeeld dokter Vogel gebruiken.”

Ook huisarts Baan is niet vies van kruidengeneeskunde oftewel fytotherapie. Van homeopathie, waarbij natuurlijke stoffen sterk worden verdund, moet hij echter weinig hebben. Zo nu en dan schrijft Baan een natuurlijk middel voor, als de patiënt dat liever heeft dan een regulier medicijn. Zo geeft hij mensen die last hebben van neerslachtigheid soms het advies saffraan te gebruiken, liefst samen met rhodiola of rozenwortel.

De Rijssense huisarts vindt het belangrijk dat de werking van een plant in grote studies is aangetoond. Ook heeft hij liever een preparaat dat is gebaseerd op slechts één kruid met een specifieke werking, dan een mengelmoes van kruiden met verschillende effecten. Daarnaast verdient een kruid zijn voorkeur als die in de keuken is terug te vinden, zoals kurkuma en kaneel. Mensen die een natuurlijk middel overwegen, adviseert Baan dat altijd eerst met de huisarts te bespreken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer