Bijbelwetenschapper prof. Postma tweede officier ”Oranje-Nassau” in één huis
Een unieke gebeurtenis in Limburg. Prof. dr. Ferenc Postma in Venlo kreeg dinsdag de onderscheiding van officier in de Orde van Oranje-Nassau opgespeld. Zijn vrouw dr. Margriet Gosker kreeg die in 2014. „We wonen nu met twee officieren in één huis.”
Prof. dr. Wim Janse van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) had prof. Postma voorgedragen vanwege zijn grote verdiensten op boekhistorisch, kerkhistorisch en cultureel terrein en op het gebied van de universiteitsgeschiedenis. Prof. Postma werkte van 1970 tot 2010 aan de VU als Bijbelwetenschapper, maar zette zich daarnaast veertig jaar lang in eigen tijd en op vrijwillige basis in voor de bevordering van culturele, museale en religieuze betrekkingen met Midden- en Oost Europa in heden en verleden.
Prof. Postma heeft vele wetenschappelijke connecties wereldwijd, vooral in Hongarije, Polen, Roemenië, Litouwen en Slowakije. Hij kreeg twee keer een ”Festschrift” aangeboden en was sinds 1997 gasthoogleraar aan de Károli Gáspár Universiteit Boedapest. Hij ontving diverse erepenningen en onderscheidingen in Nederland en Hongarije.
In 2012 schonk het echtpaar hun enorme ”Postma-Gosker-Bibliotheek”, een kostbare collectie oude drukken van vóór 1800, aan de VU. Prof. Postma maakte zich ook verdienstelijk voor de Friese cultuur. Hij was 25 jaar redacteur van ”It Beaken” (Fryske Akademy) en publiceerde regelmatig over de vermaarde Academie van Franeker (in 1585 gesticht) en de grote betekenis van deze gereformeerde instelling voor Hongaarse theologiestudenten.
Verbindingsman
Prof. Janse typeerde Postma als „een op en top verbindingsman”, „een onvermoeibare bruggenbouwer, die velen in West- en Oost-Europa heeft geïnspireerd.” Zijn vrouw dr. Margriet Gosker, predikante in de Protestantse Kerk in Nederland en vooral actief als oecumenisch theoloog, kreeg in 2014 de onderscheiding van officier vanwege haar vele internationale oecumenische contacten, diverse redacteurschappen, haar expertise op het gebied van de ambtstheologie en haar bijdrage aan het verenigingsproces dat leidde tot de World Communion of Reformed Churches in 2010.
Huize Postma/Gosker moet wel een brandpunt van de wereldkerk geweest zijn.
Postma: „Dat kun je wel zeggen. We hebben hier heel veel internationale gasten uit de wereldkerk thuis ontvangen, zoals uit Hongarije en Zuid-Afrika, en met inspirerende gesprekken. Met velen die nog in leven zijn, hebben we nog steeds contact. Verder blijven we gewoon doen wat we altijd gewend waren: studeren, lezen en artikelen schrijven.”